Recept: Je eigen banketbakkersroom maken
- Artikel
- 14 okt 2021
- 2 minuten leestijd
In de winkel schijnen we de oorspronkelijke smaak van banketbakkersroom nauwelijks nog aan te treffen. In de uitzending zagen we banketbakker Cees Holtkamp vol enthousiasme zijn origineel maken, maar hoe smaakt deze eigenlijk? Maak deze nu na via onderstaand recept!
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten
500 gram volle melk
100 gram suiker
45 gram maizena poeder
3 gele eierdooiers (40-50 gram)
1 vanillestokje
Voorbereiding
100 gram suiker
45 gram maizena poeder
3 gele eierdooiers (40-50 gram)
1 vanillestokje
Voorbereiding
- Doe in een steelpannetje 425 gram volle melk en 50 gram suiker, roer goed door en zet op laag vuur.
- Schenk alvast 75 gram volle melk los in een kommetje.
- Doe in een andere kom 50 gram suiker en 45 gram maizena poeder.
De bereiding
- Schenk alvast 75 gram volle melk los in een kommetje.
- Doe in een andere kom 50 gram suiker en 45 gram maizena poeder.
De bereiding
- Splijt het vanillestokje met een mes en pak één kant waar je de vanille afschraapt. Doe deze vanille in de kom die zachtjes op het vuur staat.
- Terwijl de pan heet staat te worden roer je de 50 gram suiker en 45 gram maizena poeder door elkaar. Pak je kommetje met 75 gram volle melk en doe een stevige scheut hiervan in de kom van de suiker en maizena poeder, dit voorkomt klontjes. Roer goed door tot het een stevig papje wordt.
- Voeg nu drie eierdooiers toe aan deze mix. Meng goed door tot de structuur glad is. Voeg vervolgens de rest van de melk toe uit het 75 grams kommetje. Wat je nu hebt gemaakt noemen we de compositie.
- Wacht nu rustig tot de pan op het vuur staat te koken. Als dit het geval is giet je voorzichtig ongeveer 1/3e van deze inhoud in de bak van de compositie en roer goed door. Vervolgens giet je deze kom in zijn totaliteit in de pan die op het vuur staat. Roer vervolgens goed door tot de structuur stevig wordt.
De aflevering over banketbakkersroom terugkijken? Klik hier!
- Terwijl de pan heet staat te worden roer je de 50 gram suiker en 45 gram maizena poeder door elkaar. Pak je kommetje met 75 gram volle melk en doe een stevige scheut hiervan in de kom van de suiker en maizena poeder, dit voorkomt klontjes. Roer goed door tot het een stevig papje wordt.
- Voeg nu drie eierdooiers toe aan deze mix. Meng goed door tot de structuur glad is. Voeg vervolgens de rest van de melk toe uit het 75 grams kommetje. Wat je nu hebt gemaakt noemen we de compositie.
- Wacht nu rustig tot de pan op het vuur staat te koken. Als dit het geval is giet je voorzichtig ongeveer 1/3e van deze inhoud in de bak van de compositie en roer goed door. Vervolgens giet je deze kom in zijn totaliteit in de pan die op het vuur staat. Roer vervolgens goed door tot de structuur stevig wordt.
De aflevering over banketbakkersroom terugkijken? Klik hier!
Meer weten over eten? Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes. Van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet.
Bron recept: Cees Holtkamp
Bron recept: Cees Holtkamp