Recept: Zelf granola maken voor een heerlijk ontbijt
- Artikel
- 07 maa 2022
- 2 minuten leestijd
De prijzen voor granola kunnen aardig oplopen tot wel veertig euro per kilo. Gelukkig is het niet zo ingewikkeld om zelf te maken. Met dit recept betaal je nooit meer de hoofdprijs voor een kommetje granola in de ochtend en bovendien kan je zelf bepalen wat erin gaat!
Bereidingstijd:
- 10 minuten voorbereiding
- 30 minuten bakken
Benodigdheden:
- Oven
- Bakplaat
- Mengkom
- Afsluitbare pot
Ingrediënten
· 300 gr havervlokken
· 75 gr blanke amandelen, grof gehakt
· 75 gr hazelnoten, grof gehakt
· ½ - 1 tl kaneelpoeder
· Snuf zout
· 75 ml honing
· 75 gr kokosolie
· 1 theelepel vanille-extract
· 50 gr donkere rozijnen
· 75 gr gedroogde cranberry’s
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de havervlokken, gehakte amandelen, gehakte hazelnoten, het kaneelpoeder en het zout in een kom en meng dit door elkaar.
- Doe de honing, kokosolie en het vanille-extract in een steelpan en verwarm deze al roerend tot een vloeibare massa.
- Giet het honingmengsel in de kom bij de andere ingrediënten en roer alles goed door elkaar.
- Spreid daarna alles uit over de bakplaat.
- Zet de granola in de oven en laat het 25 tot 35 minuten bakken. Schep de granola elke 10 minuten om.
- Als het klaar is laat je de granola afkoelen, voeg je de rozijnen en de cranberry’s toe.
- Als de granola is afgekoeld kan je het in een luchtdichte pot bewaren. Zo blijft hij twee tot drie weken lekker. Daarna merk je dat de granola wat ouder is, maar kan je hem nog steeds prima eten.
Uiteraard kan je zelf naar lieve lust variëren met verschillende ingrediënten om je eigen ultieme combinatie te maken. Hier zijn nog een aantal tips van Rutger: Gebruik eens agavesiroop in plaats van honing in je granola recept, gebruik speculaaskruiden in plaats van de kaneel, wissel af met andere noten, voeg andere gedroogde vruchten toe of gebruik van pompoenpitten of kokosrasp.
Eet smakelijk!
Bron: Rutger Bakt