Slaap je beter als je bananen eet?
- Artikel
- 22 feb 2024
- 3 minuten leestijd
Een banaan per dag en je slaapt als een roosje? Het is één van de vele slaapmythes die je online tegenkomt. Waar drankjes met alcohol en cafeïne je wakker houden, zou de stof tryptofaan (in eten) je nachtrust goeddoen. Gaan met die banaan?
Zijn bananen gezond?
Een banaan is een fruitsoort. In Nederland zijn we er gek op: het is hier de op een na meest gegeten fruitsoort en we eten ruim achtentwintig gram banaan per dag. De gele vriend bevat -vergeleken met andere fruitsoorten- weinig vitamine C. Wél bevatten bananen veel voedingsvezel, kalium en zetmeel. Ze zijn calorierijk, maar staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Stofjes waar je slaperig van wordt
Een banaan voor je naar bed gaat en je slaapt als een roosje. Het is één van de mythes over slapen die je vaak op het internet tegenkomt. Maar klopt dat wel?
In een banaan zit de stof tryptofaan. Je vindt dit vooral in eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals in kwark, kip, tonijn en…bananen. Tryptofaan is een aminozuur dat ervoor zorgt dat je het ‘gelukshormoon’ serotonine aanmaakt. Serotonine zorgt er op haar beurt weer voor dat je melatonine aanmaakt. Dát stofje zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Aangezien een banaan de aanmaak van melatonine (dankzij tryptofaan) stimuleert, kan het eten van een banaan wel degelijk zorgen voor een betere nachtrust! Ook zit er magnesium in bananen, waardoor spieren beter kunnen ontspannen…en dus ook je lichaam.
Melk, kip en chocolade
Wat het effect van (stofjes in) eten op je nachtrust precies is? Dat is lastig om vast te stellen. Naast het eten van bijvoorbeeld een banaan, zijn er nog talloze factoren van invloed op onze slaap. Denk aan alle andere voedingsmiddelen en drankjes die je op een dag tot je neemt, gezondheidsklachten, je leeftijd én je levensstijl. Of tryptofaan in die ene banaan de reden was voor jouw lange nacht, is dus moeilijk te onderzoeken.
Bovendien zijn bananen wel een bron van tryptofaan, maar slechts in mindere mate. Je vindt de stof ook in bijvoorbeeld melk, kaas, gevogelte en chocolade. Een banaan bevat tien milligram tryptofaan per honderd gram, terwijl dat per honderd gram kip wel tweehonderdveertig milligram tryptofaan is.
Je slaapt hoe je eet
Een groot deel van je slaaphormonen wordt aangemaakt in je darmen. Dieet maakt dus wel degelijk uit voor je slaapkwaliteit. Niet alleen wát je eet, maar ook wanneer je eet heeft een invloed. Je darmen gaan niet goed op een zware maaltijd laat op de avond. En dus ook je slaap niet! Om je darmen rust te geven voor je gaat slapen, kun je het beste zwaarder (en warm) lunchen en ’s avonds een lichte maaltijd eten. Ook niet laat op de avond eten kan je slaap bevorderen.
Van déze dingen lig je wakker
Een gebalanceerd dieet doet je slaap goed. Maar…net als dat er stoffen zijn die je slaap bevorderen, zijn er óók stoffen die je wakker kunnen houden. Een bekend voorbeeld daarvan is cafeïne. Drankjes met veel cafeïne kun je na de lunch beter laten staan. Ook eten met veel suiker én alcohol verstoren je nachtrust. Beter een banaantje, dus!