Slaap je écht slechter bij volle maan?
- Artikel
- 20 jul 2023
- 2 minuten leestijd
Lang wakker liggen, slecht slapen of heftige dromen: de volle maan breekt iedere maand weer aan. Het internet staat vol met verklaringen waarom je slechter slaapt bij volle maan. Maar is dat wel zo?
Het staat in de sterren geschreven
In de astrologie wordt beweerd dat de maan van invloed is op je nachtrust. Jouw mood swings zouden iets te maken hebben met de verandering van de maan. Maar hoe? De maan verschuift en brengt steeds een andere energie met zich mee. Zo zou je dus rusteloos kunnen worden bij volle maan.
Plafonddienst met volle maan
Ook zijn er onderzoeken die een verband vonden tussen volle maan en weinig slaap. Zo sliepen mensen de nachten vóór volle maan 3 kwartier minder. Ze gingen ook later naar bed. Harde bewijzen voor dit verband zijn er niet, maar onderzoekers vermoeden dat het een product is van de evolutie. Zo bleven onze voorouders wakker tijdens volle maan. Dit deden ze om naar eten te zoeken, want in het donker zagen ze niks.
Gordijnen dicht voor het maanlicht
Die lichte nachten waren voor onze voorouders heel handig, maar voor de mens van de 21e eeuw niet meer. Door de volle maan is het langer licht buiten. Je lichaam maakt daardoor minder melatonine aan. Zie daar de melatonine-theorie: door het felle licht van de volle maan maak je minder melatonine aan, en wordt je minder slaperig. Een tip om beter te kunnen slapen: doe de gordijnen dicht en maak je slaapkamer extra donker. Zo slaap jij de volgende keer (hopelijk) weer als een roosje!
Slaaptekort want ik slaap te kort
Een andere verklaring voor slecht slapen bij volle maan is de zogeheten self-fulfilling prophecy. Simpel gezegd: je weet dat het volle maan is en je verwacht daardoor dat je slechter slaapt. Je praat het jezelf aan. Het resultaat? Jij bent zelf de reden voor een slechte nachtrust. Die maankalender kun je beter skippen, dus.
Slaapwetenschap: zo zit het echt
Toch zijn er wetenschappers die dit verband -tussen slecht slapen en volle maan- in twijfel trekken. Écht hard wetenschappelijk bewijs, bestaat er namelijk niet. Zij zeggen dat er bij deze onderzoeken gegevens van andere onderzoeken zijn gebruikt. De resultaten kunnen dus toeval zijn. In de slaapwetenschap zijn er namelijk geen verbanden gevonden voor het slechter slapen bij volle maan. Bonne nuit!