Smaakt koriander voor jou naar zeep? Dit is waarom
- Artikel
- 21 sep 2023
- 2 minuten leestijd
Koriander: je houdt ervan of je hebt er een hekel aan. Als dat laatste voor jou geldt, vind je het misschien zelfs smaken naar zeep. Smaken verschillen, maar hoe komt het eigenlijk dat koriander voor veel mensen naar afwasmiddel smaakt? Stellen zij zich aan, of is dat écht zo?
Genetisch bepaald
Geen zorgen. Je bent niet de enige! Waar de één koriander heerlijk citrusachtig vindt smaken, vindt ongeveer zeventien procent van de Europeanen koriander naar zeep smaken. En niemand kan het je kwalijk nemen als je het niet lust, want deze smaaksensatie heeft met je genen te maken!
Een neus voor koriander
We kunnen gelukkig simpel uitleggen hoe het komt dat jij een korianderhater bent. Mensen met een bepaalde erfelijke aanleg kunnen de typische geur van koriander sterker ruiken. Daardoor pikken ze de geur van de chemicaliëngroep ‘aldehyde’ op. En precies díe chemicaliën zitten ook in zeep, waar je bijvoorbeeld de afwas mee doet. Door de associatie met deze geur tijdens het kauwen, proef je een zepige smaak. En als je dat eenmaal proeft is een maaltijd natuurlijk al snel verpest. En zó word je een korianderhater.
Kan je liefde voor koriander groeien?
Of je iets lekker vindt, is ook een kwestie van gewenning. Als je héél erg je best doet en vaak blijft proberen kun je de negatieve bijsmaak van de felgroene blaadjes misschien zelfs doen verdwijnen. Hoe vaker je iets eet, hoe groter de kans dat je het tóch gaat lusten. Of probeer het eens in een andere setting. Bijvoorbeeld met je vrienden op het terras of in de tuin, in plaats van aan de keukentafel. Die positieve ervaring in een andere setting helpt bij je smaakbeleving.
En als we je een laatste tip mogen geven: probeer het eens met je neus dicht! Dan schijnt het sowieso niet naar zeep te smaken… Oefening baart kunst.
Ik-Haat-Koriander dag
Blijf jij liever een korianderhater (of krijg je het gewoon écht niet door je keel)? Dan kun je op de internationale ‘Ik-Haat-Koriander’ dag in contact komen met lotgenoten. Deze themadag vindt jaarlijks plaats op 24 februari.