Spreken mensen die praten in hun slaap de waarheid?
- Artikel
- 19 apr 2024
- 4 minuten leestijd
Van brabbelen tot volzinnen: praten in je slaap komt in vele vormen. Sommige mensen houden zelfs ’s nachts hun mond niet. Voor je het weet hoor je iemands diepste geheim, of ben je plotseling gedumpt. Maar waarom praten mensen in hun slaap? En…zijn hun uitspraken wel waar?
Slaapfases
In één nacht doorloop je zo’n vier tot vijf keer een slaapcyclus. Zo’n cyclus duurt ongeveer negentig minuten en bestaat uit meerdere fases: de lichte slaap, de diepe slaap en de REM-slaap.
In de laatste fase van een cyclus (de REM-slaap) droom je het meest levendig. We noemen die fase daarom ook wel de droomslaap. Je hersenstam zorgt ervoor dat je hele lichaam -behalve je ogen- tijdens de REM-fase verlamd is, zodat je jouw gekke dromen niet echt gaat uitleven. Stel je voor!
Kletsen op willekeurige momenten
Hoe diep je hersendelen slapen, verschilt per moment. In de REM-slaap is je brein veel actiever, dan in de diepe slaap (ervoor). Sommige slaapstoornissen komen vaker voor in specifieke slaapfases, maar praten in je slaap lijkt op willekeurige momenten te gebeuren.
Dat we praten heeft dus niet per se te maken met wat, of hoe intens je droomt. Wél kwebbelen we waarschijnlijk vaker tijdens de overgang van de ene slaapfase naar de andere slaapfase.
Waarom praten mensen in hun slaap?
Onverstaanbaar gemompel, hele gesprekken of gestoorde verhalen: hoe mensen in hun slaap praten verschilt per persoon en per nacht. Somniloquy, de officiële term voor praten in je slaap, komt in vele vormen. Maar…waarom kletsen sommige mensen in hun slaap en anderen niet?
Uit onderzoek is nog niet één verklaring gekomen, maar verschillende factoren lijken slaap-gepraat aan te wakkeren. Zo kunnen emotionele stress en spanning slaapspraak uitlokken, net als slaaptekort en onrustig slapen. Ook kan het een bijverschijnsel zijn van andere slaapstoornissen, zoals slaapapneu.
En…wist je dat kinderen vaker in hun slaap praten dan volwassenen? Dit komt waarschijnlijk doordat kinderen elke dag nieuwe indrukken opdoen, die zij in hun slaap verwerken.
Slapende mensen spreken de waarheid?
Stel, iemand vertelt in zijn slaap een groot geheim. Of je hoort dat de relatie niet meer werkt, en hij het uit wil maken. Zijn die uitspraken dan waar? Ga je een gesprek aan? In andere woorden: spreken slapende mensen de waarheid, of niet?
Volgens onderzoekers kun je slaapuitspraken niét zien als bekentenissen. Mensen die in hun slaap praten zijn zich niet bewust van wat ze zeggen. Wat iemand brabbelt kan net zo goed slaan op gebeurtenissen van de dag, iets uit een televisieserie, uit een boek…
Of iemand nou brabbelt of heldere volzinnen uitkraamt: volgens slaapspecialisten kun je slaappraat beter niet al te serieus nemen. Uitspraken die iemand in zijn slaap doet kunnen dan ook niet in de rechtszaal worden gebruikt. Kortom: geheimen van iemand ontfutselen en doorvragen heeft niet zoveel zin. Praat niet terug, maar doe beter een paar oordopjes in!
Het meest gezegde woord
Dat sommige mensen in hun slaap praten, dat wist je al. Maar…wat zeggen zij dan? Wat floepen slaappraters er allemaal uit?
Om dit te achterhalen werd een onderzoek gedaan onder 232 volwassenen. Zij werden gefilmd tijdens hun slaap. Onderzoekers keken daarna naar de beelden en beluisterden de audio. Wat bleek? In onze slaap zijn we nogal negatief én wordt er gevloekt. Na ‘fuck’ was het woord dat slaappraters het meeste zeiden ‘nee’.
Natuurlijk kan in je slaap praten vervelend zijn. Je bent je niet bewust van wat je zegt, en kunt je waarschijnlijk niet herinneren wat je eruit hebt gefloept. Toch is praten in je slaap meestal iets onschuldigs, waar geen behandeling voor nodig is. Dus of je je nu zorgen moet maken als je in je slaap praat? Dat antwoord is…nee!