De tien producten met de meeste suiker
- Artikel
- 13 dec 2022
- 4 minuten leestijd
Dat er in rietsuiker 100% suiker zit mag geen verrassing heten: het hoofdbestandsdeel staat immers al in het woord zelf. Maar hoeveel suiker zit er in andere voedingsproducten?
De Keuringsdienst van Waarde nam de zoete proef op de som en is gaan kijken naar de meest gesuikerde producten in de lokale supermarkt.
10. Limonadesiroop: 73%
Met deze mierzoete siroop kan van water een iets smakelijker drankje worden gemaakt. Let wel op, je giet eigenlijk gewoon vloeibaar suiker in een glas. Iets minder dan driekwart van de siroop bestaat uit suiker.
9. Gedroogd en ingeblikt fruit: 75% - 63,5%
Fruit is vaak goed voor je, maar dan wordt er gesproken over de verse variant. De ingeblikte vruchten zijn veel gesuikerder zoals krenten (75%) en gedroogde cranberries (75%). Maar ook de bijgevoegde siroop zorgt voor een verhoogde suikerimpuls: gember heeft op deze manier 68% aan suiker in zich.
8. Chocoladepoeder: 76,6%
Als je melk niet lekker genoeg vindt dan is het mogelijk om er met poeder chocolademelk van te maken. Voordat je het weet schep je meer suiker in de melk dan er in een melkchocoladeletter zit (59,2%), maar het smaakt natuurlijk wel erg lekker.
7. Drop, winegums en snoepgoed: 83% - 66%
De bekende dropjes en winegums die vaak in de auto zijn te vinden (64,9% tot 69,5%) vallen op zich nog mee, de ware suikerschurken zijn de bekende ronde kauwgomsnoepjes. Gomballen bevatten 83% aan suikers.
6. Energiesnoepjes: 82%
Moet je nog enkele dossiers uitwerken, hardlopen of een deadline halen en lust je geen sterke koffie? Geen probleem, hiervoor zijn er energiesnoepjes. De oppeppers zitten tsjokvol met druivensuiker, waar je niet alleen meer energie van krijgt maar ook nog eens een verhoogd suikergehalte. Maar liefst 82 van de 100 gram bestaat uit suiker.
5. Rolfondant: 82%
Iedereen heeft wel eens geprobeerd om een taart te maken. Om een slagroomtaart er smakelijker uit te laten zien maken de iets gevorderde taartenbakkers gebruik van rolfondant, een marsepeinachtig materiaal waarmee vormen gekleid kunnen worden. Dat het bestaat uit gekookte suiker en glucose maakt de 85 gram per 100 gram fondant dan ook geen verrassing waarom het zo zoet smaakt.
4. Stroop: 89% - 64%
Lekker voor in de yoghurt, over de pannenkoeken of op de boterhammen: stroop. De vloeibare sacharoseoplossing bevat varierend van de stroopsoort een flinke opeenhoping van suikers. Van de ahornsiroop (89%) tot de simpele schenkstroop (73%), het glazuur springt bij veel inname spontaan van de tanden.
3. Vruchtenhagelslag: 94%
Hoewel de smaak zelfs als je moeite doet nooit naar een fruit smaakt ziet het er wel altijd geweldig kleurrijk op de boterham uit. Slechts 6% van de vruchtenhagel is níet suiker.
2. Schuimkransjes: 97%
Kerst zorgt bij velen altijd weer voor een paar kilootjes extra. Waar kan dat aan liggen? Het gourmetten, fonduen, Kerstontbijtjes en chocoladen Kerstmannetjes? Ook, maar de grote boosdoener hangt gewoon aan de dennentak. Schuimkransjes bevatten 97% aan suiker, waardoor Kerst waarschijnlijk een van de meest zoete feestdagen van het jaar is. De suikerklontjes die we aan Amerigo geven tellen we dan even niet mee.
1. Pepermunt: 95% - 99%
De absolute bloedsuikerverhoger en winnaar van deze lijst is de pepermunt geworden. Tussen de 95% en 99% van de ademverfrisser bestaat uit suiker, met als tweede bestandsdeel pepermuntolie. Dan ga je je toch afvragen of de staat van jouw gebit minder belangrijk is dan jouw adem.
Meer weten over eten? Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes. Van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet.