Van stof tot poepbacteriën: hoe vies is de bovenkant van een blikje frisdrank?

- Artikel
- 28 feb 2025
- 2 minuten leestijd
Neem je een slok uit een blikje frisdrank, dan denk je waarschijnlijk niet na over wat er allemaal leeft op de buitenkant. En dát terwijl blikjes een lange reis afleggen om in een supermarkt, automaat of snackbar te komen. Hoe vies is een blikje eigenlijk?
Bacteriën op blikjes frisdrank
De omgeving waar blikjes geproduceerd worden is (als het goed is) hygiënisch. Toch kan de buitenkant van een blikje hartstikke vies worden. Tijdens het transport of bij verkooppunten zelf kunnen ze namelijk in aanraking komen met vieze handen en besmette oppervlakken.
Het gevolg? Bacteriën die op jouw blikje komen. Zo werden er voor een onderzoek blikjes gekocht op verschillende plekken in de Verenigde Staten, zoals in restaurants, automaten, supermarkten en tankstations. Op de blikjes frisdrank werd van alles gevonden. Schimmel, bacteriën én enzymen waar je ziek van kunt worden.
Poepbacterie
Zelfs sporen van de E. colibacterie, ofwel de poepbacterie, werden gevonden op sommige blikjes aangetroffen. Bah!
Er is dan contact geweest met ontlasting. Dat kan van mensen of dieren zijn geweest. In opslagplaatsen kunnen er bijvoorbeeld ratten of muizen lopen, wiens uitwerpselen op de blikjes terecht zijn gekomen.
Een andere manier voor poepbacteriën om op een blikje terecht te komen, zijn vieze handen. Als iemand zijn handen niet (goed) wast na een toiletbezoek, kan de bacterie bij het pakken op een blikje komen. Bijvoorbeeld wanneer de blikjes worden opgetild, of als iemand deze uit de schappen pakt en weer terugzet.
Uit een rietje drinken
Bacteriën en schimmels op jouw blikje frisdrank: dat klinkt natuurlijk griezelig. Kun je daar dan wel je lippen aan zetten?
Je lippen direct aan een blikje zetten, zonder deze eerst schoon te maken, is niet bepaald fris. Je kunt tenslotte de verkeerde bacterie tegenkomen, zoals de e. colibacterie waar je diarree van krijgt.
Toch zal je niet zo snel erg ziek worden door een blikje. We komen tenslotte op heel veel plekken in aanraking met bacteriën en andere viezigheid. Daarnaast kunnen veel enge bacteriën niet goed overleven op koude plekken, zoals een koeling.
Wil je geen risico nemen? Schenk de inhoud van het blikje dan in een glas, of gebruik een rietje.