Verbod op parfum: dít is waarom je geen geurtje moet dragen in restaurants
- Artikel
- 10 dec 2023
- 4 minuten leestijd
Een avondje dineren in een restaurant? Waarschijnlijk trek je dan niet alleen je mooiste kleren uit de kast, maar zorg je er óók voor dat je lekker ruikt. Toch is niet iedereen blij met jouw luchtje. Sommige restaurants hebben zelfs een verbod op parfum! Hoe zit dat?
Verboden toegang voor parfumdragers
Dat restaurants hun gasten bepaalde regels opleggen is geen nieuw fenomeen. Denk aan een dresscode: regels voor kleren die wel of niet gedragen mogen worden. Zo mag je in sommige restaurants niet in sportkleding komen eten, of op je vakantiebestemming niet in je zwemkleding aan tafel schuiven. Die voorschriften zijn misschien niet zo verassend, maar een nieuwe regel (die steeds vaker opduikt) wél: géén parfum in het restaurant.
Waarom niet? Eten heeft alles te maken met het proeven van smaken én het ruiken van geuren. Kortom, alle zintuigen doen mee. Vooral in verfijnde restaurants proberen ze hun gasten een culinaire ervaring te geven door gerechten met bijzondere smaken, die op alle zintuigen inspelen. Parfum zou die smaakbeleving (lees: geur) kunnen verstoren…en dat is niet de bedoeling.
Een smaakgebied in de hersenen
Niet alleen als je een lekkere smaak proeft, maar óók als je een lekkere geur ruikt, wordt in je hersenen een gebied geactiveerd. Dat gebied zorgt er ook voor dat je verschillende smaken kunt herkennen en onderscheiden. Hoe dat werkt? Een prikkel wordt door je smaakzenuw naar je hersenen gestuurd. Daar wordt de prikkel in het smaakcentrum vertaald naar een bepaalde smaak. Dit kan zoet, zuur, zout, bitter of umami zijn. Een lekkere pastasaus bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat de juiste gebieden in je hersenen gaan werken. Die van smaak, dus!
Geur is dus ontzettend belangrijk tijdens het eten, om goed te kunnen proeven. Denk maar aan wanneer je verkouden bent; door een verstopte neus smaakt je eten vaak minder lekker en kun je smaken minder goed waarnemen. Smaken als zout, zoet en zuur kun je via je tong proeven, maar veel andere smaken komen via je neus binnen. De zware geuren in parfum zouden jouw waarneming van eet-geuren (en dus ook de smaak) kunnen beïnvloeden.
Waarom heeft parfum een invloed op je smaak?
Als je de geur van lekker eten ruikt, krijg je automatisch meer honger. Bij het ruiken maak je zelfs al speeksel aan, waardoor je (meer) zin krijgt om te eten. Ons brein heeft namelijk door jaren aan ervaringen geuren en smaken aan elkaar gekoppeld.
Geuren die ons niét aan eten doen denken, doen dat ook niet. Denk aan een verbrande lucht: dat is niet eetbaar en zorgt dus ook niet voor die smaakbeleving in je hersenen. Datzelfde geldt voor parfum. Parfum ruikt niet naar eten, en dus krijg je van parfum ook niet meer zin in eten. Jouw luchtje ruikt misschien wel lekker, maar het doet de smaakgebieden in ons brein niet denken aan voedsel. En dat kan jouw smaaksensatie beperken!
Daar zit (g)een luchtje aan
Bij een Japans restaurant in Londen werd onlangs nog een parfumverbod ingesteld. “Wij verzoeken u vriendelijk om geen sportkleding, petjes of sportschoenen te dragen in ons restaurant. Om de beste sushi-ervaring voor u en uw medegastronomen te garanderen, verzoeken wij u vriendelijk geen parfum te dragen”, staat vermeld op de website van het sushi-restaurant. Parfumdragers mogen daar niet dineren omdat het vooral de geur van vis en azijn zou veranderen.
“De geur van echt verse sushivis is heel delicaat en prachtig, maar subtiel, dus kan gemakkelijk worden overstemd”, zegt professor Barry Smith over het parfumverbod, werkzaam aan de Universiteit van Londen. Volgens de professor heeft de geur van parfum veel minder impact in restaurants waar sterkere smaken worden geserveerd, zoals de Thaise- of Indiase keuken.
Dus, laat jij je luchtje staan bij jouw volgende dinertje?