Vieze wc? Dít is waarom je géén toiletpapier moet leggen op de bril
- Artikel
- 23 feb 2024
- 4 minuten leestijd
We plassen en poepen op de wc. Bacteriën, pis of zelfs soa’s van je voorganger zouden (mogelijk) op de toiletbril achterblijven. Een bedje van wc-papier tussen jouw billen en de smerige wc is het antwoord. Of toch niet?
Wat zijn bacteriën?
Een bacterie is een eencellig micro-organisme. Ze hebben geen celkern, zoals die van de mens (onze cellen) wel hebben. Bacteriën leven: ze eten, groeien, bewegen en planten zich voort. Je kunt ze niet zien met het blote oog, maar ze zijn overal!
Er bestaan bacteriën die schadelijk zijn. Denk aan salmonella en de E. colibacterie; die laatste staat ook wel bekend als ‘de poepbacterie’. Als eten daarmee besmet is, kun je flink ziek worden. Toch zijn de meeste bacteriën helemaal niet schadelijk. Alleen op je lichaam heb je er al meer dan honderdduizend miljard. Bacteriën kunnen juist hele goede dingen doen, zoals in je darmen. Maar…hoe zit het met bacteriën in ‘het kleinste kamertje’?
Zó moet je (niet) doortrekken
Je hebt je boodschap gedaan en spoelt door. Wel zo fijn voor de volgende toiletbezoeker. Maar trek je door met de deksel open, of dicht? Dat maakt namelijk nogal uit!
Als je de wc doortrekt beweegt het spoelwater. Hierbij komen fijne vloeistofdeeltjes, zogeheten aerosolen, uit de wc-pot en in de lucht. Die deeltjes kunnen virussen en bacteriën bevatten. Die kunnen bijvoorbeeld in je gezicht terechtkomen, of op de toiletrol en op je tandenborstel…Kortgezegd kunnen bacteriën juist bij het doortrekken rondvliegen. Houd de deksel -als die er is- dus dicht!
Wel of geen wc-papier op de bril?
Met de toiletbril gesloten de boodschap doortrekken: dát doet niet iedereen. Zeker op een openbare wc, zoals die in een club of in een restaurant, weet je niet wat je voorganger heeft uitgespookt. Grote kans dat er vaak is doorgetrokken met de deksel open, en deeltjes (mét bacteriën) in de lucht geslingerd zijn.
En wat doe je als je op de wc-pot gaat zitten, maar je billen graag schoonhoudt? Waarschijnlijk leg je dan een bed aan toiletpapier op de bril. Wel zo schoon voor je bips. Of niet? Wanneer er wordt doorgetrokken komen de aerosolen uit de wc-pot namelijk júist vaak terecht op…toiletpapier! Bacteriën kunnen namelijk goed blijven vasthangen aan papier. En dus zit je op een laagje besmet papier, als je de wc-bril daarmee bedekt. Bah!
Een toiletbril schoner dan je toetsenbord
Hoe zit het dan met de wc-bril zelf, zónder papier? Toiletbrillen zijn zo ontworpen dat bacteriën er niet goed op kunnen leven of groeien. Los van wat er gebeurt wanneer er (met deksel open) wordt doorgetrokken, is een wc-bril dus schoner dat je denkt. De meeste bacteriën die op de bril zitten zijn bovendien huidmicroben die je al op je hebt.
Het verhaal dat seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) via een wc-bril worden overgegeven, is dan ook een fabel. Soa’s loop je op via slijmvliescontact. Ze overleven vrijwel nooit buiten je lichaam…en dus ook niet op een wc-bril!
Er zijn daarnaast andere plekken waar bacteriën nog veel liever wonen. Zo zou een toetsenbord bijna vierhonderd keer meer bacteriën bevatten dan een toiletbril. Ook je handtas is een broedplaats voor bacteriën. En…wat dacht je van de deurklink of het kraantje in een toilet?
Zo blijf je hygiënisch
Op een wc poepen en plassen we, en van die dingen wil je natuurlijk ver wegblijven. Eén van de belangrijkste hygiëneregels is om je neus, ogen en mond niet aan te raken voordat je je handen hebt gewassen. Zó krijg je namelijk bacteriën (bijvoorbeeld van de wc) in je lijf, en op die manier kun je ziek worden. Je handen grondig wassen met zeep heeft ook altijd zin. Het beste is dan wel om de vieze deurknop daarna te vermijden, als dat lukt.