Waarom is oorsmeer zo bitter?

- Artikel
- 14 mei 2025
- 3 minuten leestijd
Oorsmeer. Het zit niet tussen je oren, maar ín je oren. En dat is maar goed ook, want oorsmeer houdt je oren gezond. Wie weleens in zijn oor heeft gepeuterd (ja, ook jij), kent de bittere nasmaak. Hoe komt dat?
Is oorsmeer goed voor je?
Oorsmeer hebben we allemaal. Het hoort bij mens zijn. Maar wat doet dat smerige goedje eigenlijk daar?Cerumen, een ander woord voor oorsmeer, bestaat uit talg, haartjes en keratine uit afgestoten huidschilfers. Het kan een natte of droge structuur hebben en wordt gemaakt in oorsmeerklieren.
Dat is maar goed ook, want oorsmeer heeft meerdere functies. Het prutje houdt dingen tegen die je liever niet in je oor krijgt, zoals stof, vuil, insecten én ziekmakende bacteriën en schimmels. Ook beschermt oorsmeer je oren tegen vocht (waterafstoting) en zorgt het ervoor dat de dunne, kwetsbare gehoorganghuid niet uitdroogt. Oorsmeer werd vroeger zelfs gebruikt als lippenbalsem!
Gezond oorsmeer
Een gezond oor kent dus oorsmeer. Je gehoorgang heeft het nodig. Dus hoe hoort dit goedje er eigenlijk uit te zien?Dat verschilt. Gezond oorsmeer ziet er bij iedereen anders uit. Sterker nog: wat voor soort oorsmeer je hebt wordt genetisch bepaald. Oorsmeer ziet er niet overal ter wereld hetzelfde uit. Westerse mensen hebben vaak vettig oorsmeer met een honingkleur, terwijl oorsmeer in Azië droger en korreliger is.
Waarom is oorsmeer bitter?
Geef het maar gewoon toe: ook jij hebt het weleens uit je oren gepulkt. En misschien heb je dat kleine beetje oorsmeer een keer geproefd. Waarom is dat eigenlijk zó vies?Simpel gezegd: omdat je het niet in je mond hoort te stoppen. Cerumen (oorsmeer) is troep dat je lichaam niet meer nodig heeft, dat bestaat uit bijvoorbeeld talg, haartjes en huidschilfers.
De samenstelling van oorsmeer beschermt je gehoorganghuid ook tegen ontstekingen. Het goedje is bitter en een beetje zuur, omdat bacteriën daar niet goed tegenkunnen.
Mensen zonder oorsmeer hebben dan ook een grotere kans op (gehoorgang)ontstekingen. Kortom: bitter beschermt.
Weg met het wattenstaafje
Zo’n smeuïg goedje zie je liever niet kleven aan je oordopjes. Dan maar de oren schoonmaken, toch?Beter van niet. In principe hoef je oorsmeer namelijk niet weg te halen, omdat de gehoorgang zelfreinigend is. Een teveel aan oorsmeer droogt in en wordt korrelig. Door kaakbewegingen, gapen en praten beweegt dat oorsmeer vanzelf naar de uitgang.
Met een wattenstaafje je oor ingaan is zéker een no go. Het staafje duwt oorsmeer namelijk alleen maar dieper je gehoorgang in, waardoor het zich verderop in je oor ophoopt. Als je te diep gaat, kun je ook de gehoorganghuid beschadigen. Kortom: haal alléén oorsmeer bij de opening van je oor weg met een wattenstaafje.