• Lezen
  • Film & serie
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Kan je alles leren eten?
    Terug naar Best Bites

    Waarom kan de een tegen pittig eten en de ander niet?

    • Artikel
    • 08 jan 2025
    • 2 minuten leestijd

    Jij zit op je gemak die hele Thaise curry op je bord op te eten terwijl je tafelgenoot rood aanloopt, naar zijn buik grijpt en het bloedheet krijgt. Hoe is het mogelijk dat jij zonder moeite die pittige maaltijd opeet, en de ander het écht niet wegkrijgt?

    Tong in de fik

    De stof die chilipepers hun pittigheid geeft heet capsaïcine. Wanneer je die stof binnenkrijgt, worden er zenuwreceptoren geactiveerd in je mond.

    Die receptoren reageren normaal gesproken alleen op hitte of pijn. Dus het branderige gevoel dat jij ervaart komt uit je hersenen die denken: ‘Er staat hier iets in de fik’.

    Receptoren trainen

    De hoeveelheid TRPV1-receptoren die jij hebt bepaalt hoeveel pijn je voelt bij pittig eten. Hoe minder je ze hebt, hoe minder pijn je ervaart. Het kan ook zijn dat je er wel veel hebt, maar ze niet erg gevoelig zijn, ook dan zal je minder pijn ervaren.

    De TRPV1-receptoren zijn te trainen. Het gaat een beetje net als in de sportschool. Des te vaker je pittig eten eet, hoe meer die receptoren gewend raken aan capsaïcine. 

    Cultuurverschillen

    Waar je opgroeit heeft dus ook invloed op hoe goed je tegen pittig eten kan. In landen als Thailand, India en Mexico wordt over het algemeen pittig gegeten. Als je daar geboren wordt, wen je op jonge leeftijd al aan pittig eten.

    Maar wanneer je in een land opgroeit waar vooral aardappelen en groente (kuch, kuch) gegeten wordt, is de kans groot dat je het al warm krijgt bij de gedachte aan een potje sambal.

    Genen

    Ook je genen hebben invloed op hoe goed (of slecht) je tegen pittig eten kan. Genen zijn gekoppeld aan pijngevoeligheid én smaak. Daardoor is het ook erfelijk hoe goed jij tegen pittig eten kan.

    Pittig eten minder pittig maken

    Wat als het al te laat is en je het gevoel hebt dat je hele mond in de fik staat? Dan zijn er een aantal trucjes om de brand te blussen. Melk of andere zuivel werkt als een trein, dat neutraliseert namelijk de capsaïcine.

    Ook suiker of honing werken goed. Neem een theelepeltje en je zal zien dat de fik gauw verminderd is. Daarnaast kan zuur eten ook helpen. Even een beetje citroensap of een hapje van een augurk dus.
    • Weetje
    • Deel
    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord