Waarom onthoud je je dromen niet altijd?
- Artikel
- 03 okt 2024
- 3 minuten leestijd
Je herkent het vast: die ene vriend die iedere ochtend met de wildste verhalen over zijn dromen op de proppen komt. Ondertussen heb jij geen idee wat je die nacht beleefd hebt. Waarom onthoud je je dromen niet altijd? En...waarom een ander wel?
Waarom dromen we?
Uit onderzoek blijkt dat tijdens het dromen verschillende gebieden van de hersenen geactiveerd worden. Echter wordt de prefrontale cortex juist minder actief. En laat dat nou net het gedeelte zijn dat betrokken is bij besluitvorming en logisch nadenken. Geen wonder dat (wanneer je ‘m wèl onthoudt) er vaak nul logica in je droom zit.Het is gebleken dat tijdens de REM-slaap, één van de slaapfases, informatie en emoties verwerkt worden die we overdag hebben ervaren. De hersenen leggen verbindingen tussen recente ervaringen en al bestaande kennis, wat weer voor nieuwe inzichten kan zorgen.
Ik onthoud mijn dromen niet
Dat iedereen droomt, is een feit. Maar waarom onthoudt de ene het wel, en de ander niet? Dat heeft veel te maken met je hersenactiviteit. Wanneer je vaker wakker wordt tijdens de REM-slaap, onthoud je je dromen beter. Dat komt doordat je hersenen dan gedurende de slaap actiever blijven.Zoals eerder genoemd, wordt de prefrontale cortex minder actief, waardoor de logica in dromen vaak ontbreekt. Maar die prefrontale cortex gaat naast logisch nadenken over nog een belangrijke afdeling: het geheugen. Het deel dat de herinneringen op moet slaan, is dus ook aan het slapen. En dat draagt dan weer bij aan het niet onthouden van de dromen.
Een andere factor die ervoor zorgt dat jij je dromen onthoudt - of juist niet - is je persoonlijkheid. Creatieve en introspectieve mensen herinneren hun dromen vaak beter. Dit komt doordat zij over het algemeen meer bezig zijn met wat er in hun hoofd omgaat.
Je dromen onthouden
Voor degenen die hun dromen niet onthouden: niet getreurd. Er zijn namelijk een aantal trucs die ervoor kunnen zorgen dat ook jij je dromen in je ochtend nog weet.Leg een notitieboekje en een pen naast je bed. Mocht je dan midden in de nacht wakker worden en gedroomd hebben, kan je de droom meteen opschrijven. Al zijn het maar een paar steekwoorden. Hoe langer je wacht, hoe meer je over de droom zal vergeten.
Een goede slaapkwaliteit is ook bevorderlijk voor het onthouden van dromen. Dus zorg voor een opgeruimde kamer, ga op tijd naar bed en zorg ervoor dat de ruimte waarin je slaapt donker en stil is. Ook kan het helpen om voor zo min mogelijk afleiding voor het slapen te zorgen. Leg je telefoon dus op tijd aan de oplader op het nachtkastje.