Waarom ruiken zweetvoeten naar kaas?

- Artikel
- 12 mei 2025
- 3 minuten leestijd
Wanneer je je schoenen uitdoet vult de kamer zich met een stank die lijkt op die van Franse kaas. Stinkvoeten! Waarom ruiken zweetvoeten zo vies en hoe kan het dat de één wel stinkers heeft, en de ander niet?
Waarom zweten we?
Zweten doen we allemaal. Als je zweet verliest je lichaam vocht via de zweetklieren. Dat helpt ons lichaam om op temperatuur te blijven. Dat we zweten bij warmte, inspanning en emotie is dus hartstikke normaal.Waarom de één meer zweet dan de ander? Dat is deels erfelijk bepaald, maar kan ook komen door andere factoren. Denk aan hormonen, of je rookt en wat je eet en drinkt.
Last van zweetvoeten
Niet alleen onze oksels zijn een uitlaatklep voor zweet. Ook via onze voeten verliezen we vocht. Zweetklieren zitten over je hele lijf verspreid, maar een voet bevat veel meer zweetklieren dan een oksel.Wat voor soort zweetklieren dat zijn, verschilt per plek. Bij je geslachtsdelen en oksels bevinden zich vooral apocriene zweetklieren. Deze zweetklieren stoten vocht uit met een (lichte) geur. Dat heeft waarschijnlijk ook een seksuele functie.
De zweetklieren bij onze voeten zijn vooral exocriene zweetklieren. Die zorgen voor afkoeling, bijvoorbeeld als je je inspant of als je koorts hebt. De luchten die apocriene klieren teweegbrengen, vind je niet bij onze voeten. Vers zweet dat net uit je poriën komt, stinkt niet.
Kortom: het kan dat je voeten (flink) zweten, maar dit zweet stinkt van zichzelf niet. Natte zweetvoeten hoeven dus niét per se ook te stinken.
Stinkvoeten
Toch kúnnen voeten wel ontzettend meuren. Als het zweet zelf niet stinkt, wat zorgt dan wel voor die stinkvoeten?Zweet gaat pas stinken als het in aanraking komt met bacteriën. Bacteriën (en soms ook schimmels) zijn dus de boosdoener van die vieze zweetlucht…en van jouw stinkvoeten. Bacteriën gedijen in een warme en vochtige omgeving, zoals tussen je tenen of in een afgesloten sok.
De samenstelling van bacteriën op je lichaam wisselt per persoon, net als hoe die bacteriën op zweet reageren. Ieder heeft zijn eigen bacteriepalet, en ruikt (of stinkt) dus anders. Om die reden heeft de één meer last van stinkvoeten dan de ander. Sterker nog: zelfs per voet kan de samenstelling bacteriën verschillen, waardoor je ook maar één stinkvoet kan hebben.
Voeten ruiken naar kaas
Dat voeten flink kunnen stinken komt dus door bacteriën. Komt die geur jou ook zo bekend voor? Waarschijnlijk wel, want stinkvoeten ruiken nogal naar…kaas. Maar waarom?Als je voeten naar kaas ruiken, wonen daar waarschijnlijk bacteriën die familie zijn van bacteriën in (bepaalde) kazen. Er is dus echt een overeenkomst. Dat de lucht die van jouw voeten afkomt lijkt op die van een Franse stinkkaas, is geen toeval. Vandaar ook de term ‘tenenkaas’. Bah!
Staphylococcus epidermidis en bacillus subtilis
Welke bacteriën voor échte stinkers zorgen? Dat zijn met name de staphylococcus epidermidis en bacillus subtilis. Deze bacteriën groeien op onze voeten en zetten zweet (dat zelf dus geen geur heeft) om in stank.Vooral die laatste zorgt voor heftige stinkvoeten. Deze bacterie produceert boterzuur, en kan een heel penetrante geur veroorzaken. Heb jij erge stinkvoeten? Dan werkt deze bacterie bij jou waarschijnlijk overuren.