Waarom smaakt frisdrank van fastfoodketens anders?
- Artikel
- 29 feb 2024
- 3 minuten leestijd
Een steenkoude cola kan wonderen doen. Als je brak bent, bijvoorbeeld. Toch lijkt de smaak van frisdrank net zo onbetrouwbaar als je ex. Uit een blikje, plastic fles of van een fastfoodketen: je drankje smaakt elke keer anders. Heeft de verpakking invloed op de smaak? En waarom smaakt frisdrank bij fastfoodketens dan zo anders?
Hoe wordt fastfood-frisdrank gemaakt?
Uit een blikje, plastic fles of uit de tap van een fastfoodkeuken: wie frisdrank drinkt wéét hoe de smaak telkens kan verschillen. De ene keer versla je die kater in één klap door de keiharde bubbels; de andere keer drink je niets meer dan met suiker aangelengd water. Waar frisdrank in wordt geserveerd heeft namelijk invloed op hoe het smaakt!
Bij fastfoodketens komt frisdrank uit een tap. Dat wordt ook wel een ‘fountain’ genoemd. Cola en andere dranken worden bij fastfoodketens aangeleverd in de vorm van siroop. Dat siroopje wordt samen met koolzuurhoudend water gemengd, en in een beker gedaan. In feite worden frisdranken daar dus ter plekke -in hun machines- voor je gemaakt.
IJsklontjes versus geen ijsklontjes
Frisdrank uit de fastfoodkeuken wordt dus (ter plekke) gemaakt door siroop en sodawater te mengen. Dát geeft jouw drankje uiteraard een heel andere smaak, dan als je die uit een blikje of fles drinkt. Niet alleen kan de verhouding van siroop en water per keten variëren, maar ook de hoeveelheid koolzuurgas in het water kan bij iedere plek anders zijn.
En dan is er nog de kwaliteit van het water! Fastfoodketens kunnen zowel gefilterd- als kraanwater gebruiken voor hun frisdrank, en ook de ijsklontjes in jouw beker kunnen daardoor anders smaken per restaurant.
Rietjes beïnvloeden smaak
Niet alleen het water en de ijsklontjes beïnvloeden hoe jouw cola smaakt: ook het rietje waar je uit drinkt maakt uit. Het schijnt namelijk dat rietjes met een grotere diameter je smaaksensatie (lees: de siroop met smaak) bevordert. Het rietje van een bekende fastfoodketen -die met de gele M- zou dan ook bewust groter gemaakt zijn, om cola op haar best te kunnen drinken.
Bolletjes op je deksel
Ooit gezien dat er gekke bolletjes op de deksel van jouw beker met frisdrank zitten? En hoe die soms wel, en soms niet zijn ingedrukt? Je bent niet de enige. Het bolletjes-mysterie houdt namelijk velen bezig. Waarom zitten die daar?
Hoewel nooit officieel bevestigd is het meest gegeven antwoord dat de bolletjes bestaan om verschillende frisdranken te onderscheiden. Als er een cola light wordt besteld én een gewone cola, kunnen medewerkers simpelweg een bolletje indrukken (of niet) om te weten welk drankje er in welke beker gaat. Wel zo handig!
Best getest: cola uit een glazen fles
Stel, je slaat die fastfoodbekers liever over…Drink je frisdrank dan uit een blikje, plastic fles óf uit een glazen flesje?
Voor de smaak kun je waarschijnlijk het beste voor frisdrank uit een glazen fles kiezen. Als die bestaat, dan. Verpakkingsmaterialen, zoals die van blikjes en plastic flessen, kúnnen namelijk een chemische reactie aangaan met de vloeibare frisdrank. Natuurlijk doen fabrikanten van alles om dat tegen te gaan, maar het kan nog altijd de smaak (licht) beïnvloeden. Glas is het minst gevoelig voor zulke reacties, en dus heeft een cola uit de ouderwetse fles -van glas dus- waarschijnlijk de beste smaak!