Wat is dat witte laagje op druiven?

- Artikel
- 19 jun 2025
- 2 minuten leestijd
Blauwe bessen zijn blauw en rode druiven zijn rood. Toch zit er een laagje op deze vruchten, waardoor ze bijna wit lijken. Wat is dat witte laagje op druiven eigenlijk? En is het slecht om dit te eten?
Zijn druiven gezond?
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Net als ander fruit gelden ook voor druiven algemene gezondheidsvoordelen, omdat ze veel voedingsstoffen bevatten.Druiven bevatten nauwelijks vitamine C, maar bevatten wél veel kalium en voedingsvezel. Dat zorgt voor een verzadigd gevoel én een betere stoelgang!
Het advies is om minimaal twee porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven (van honderd gram) kun je tellen als één portie fruit.
Wit waslaagje
Ben je nu naar de supermarkt gerend om druiven te kopen? Dan zie je waarschijnlijk dat er een wit laagje of ‘poedertje’ op zit. Maar wat is dit laagje eigenlijk? En…is het schadelijk voor je gezondheid?Het antwoord: nee. Dat witte laagje is een natuurlijke waslaag, dat tijdens de groei van druiven ontstaat. Het beschermt druiven (en bessen) tegen invloeden van buitenaf.
Schimmelsporen en bacteriën kunnen door dit natuurlijke laagje niet goed aan de druiven blijven plakken, waardoor ze minder snel bederven. Kortom: het witte ‘poedertje’ is geen gif, geen teken van bederf en veilig om te eten.
Meest bespoten groente en fruit
Dat het witte laagje op druiven een natuurlijke waslaag is, betekent niét dat je druiven niet goed moet wassen voordat je ze eet. Druiven staan namelijk in de ‘Dirty Dozen’ lijst.Dit is een lijst waarin de meest bespoten groente en fruit worden gerangschikt. Kortom: hoeveel bestrijdingsmiddelen er op groente en fruitsoorten zitten. Druiven stonden in 2024 op nummer vier. Net als ieder ander fruit moet je dus óók je druifjes goed wassen. Eet smakelijk!