Wat is het verschil tussen macaroni en spaghetti?
- Artikel
- 14 sep 2022
- 3 minuten leestijd
Op het oog is het enkel de vorm die het verschil maakt tussen spaghetti en macaroni. Macaroni zijn de bekende elleboogjes en spaghetti zijn de lange rechte slierten. Toch betaal je in de supermarkt meer voor de spaghetti slierten. Waarom is dat en hoe kijken de Italianen eigenlijk naar onze pasta’s?
Macaroni of maccheroni?
Wie een Italiaan een pak macaroni uit de Nederlandse supermarkt aanbiedt, zal waarschijnlijk de deur gewezen worden. Het begint al met de spelling, want ‘macaroni’ kennen ze niet in Italië. Daar wordt het namelijk gespeld als ‘maccheroni’. Wij Nederlanders hebben daar onze eigen twist aan gegeven. Maar het wordt nog gekker. Want de Italiaanse maccheroni is helemaal niet zo krom als de macaroni die wij kennen.
Kromme prijzen
Waar bestaat die macaroni dan uit? In een goede pasta zit gele, harde tarwe met veel eiwitten erin. Deze tarwe wordt vermengd met water, waardoor je pastadeeg krijgt. Dat wordt vervolgens door een mal geperst, waardoor je de verschillende pastavormen krijgt.
Maar waarom betaal je in Nederland voor deze rechte sliert dan soms twee keer zoveel als voor de welbekende macaroni? Is dat niet wat krom? Dat er een prijsverschil is tussen spaghetti en macaroni komt volgens de Nederlandse fabrikanten door een andere deegsamenstelling en omdat het anders gesneden wordt. Dat klopt echter niet. Net als in Italië worden alle pastasoorten van hetzelfde soort deeg gemaakt. Ook is het snijproces niet anders. Het deeg wordt met hoge druk door een vormpje geduwd. Daardoor krijg je rechte slierten, een spiraalvorm of het welbekende elleboogje waar we mee zijn opgegroeid.
Waarom er dan in Nederland een prijsverschil is tussen macaroni en spaghetti is onduidelijk. Wie In Italië de supermarkt inloopt hoeft daarentegen niet op de prijsverschillen te letten. Want wie daar een kilo spaghetti koopt is dezelfde prijs kwijt als voor een kilo maccheroni.
Smaken verschillen
Dat is niet het enige verschil in pasta tussen beide landen. De bereidingswijze van de Italianen is compleet anders. Waar wij in Nederland de pasta lekker doorkoken tot hij goed zacht is, wil de Italiaan juist een bite hebben. Een echt goede pasta kan je volgens hun pas na twee keer happen doormidden bijten. ‘Al dente’ noemen ze dat. Als op een Nederlandse verpakking staat dat de pasta twaalf minuten moet koken, haalt de Italiaan bij zeven minuten de pasta eruit.
Daarnaast is het eten van spaghetti met een lepel ongehoord in Italië, pasta eet je gewoon met een vork. Volgens de Italianen is dat zelfs de reden dat een vork vier punten heeft, zo kon je makkelijker je pasta om je vork rollen.
Dus nee, in Nederland zit er buiten de vorm en prijs geen verschil tussen macaroni en spaghetti. Daarentegen kan het verschil tussen een Nederlandse macaroni en een Italiaanse pasta haast niet groter zijn.