Wat maakt Belgische chocolade Belgisch?
- Artikel
- 02 dec 2021
- 2 minuten leestijd
De Keuringsdienst zocht een tijd geleden uit wat er nou eigenlijk Belgisch is aan Belgische chocolade. In Nederland houden we namelijk van chocolade. Bij ons gaat er per jaar per persoon bijna vijf kilo doorheen. Maar in België eten ze zelfs 2 keer zoveel. Logisch dus dat ze een eigen soort chocolade hebben: ‘Belgische chocolade.’ Maar wat is er nou eigenlijk Belgisch aan die chocola?
In het kort:
- Belgische chocolade zegt niets over het hoofdbestanddeel cacao
- België staat op nummer twee op de wereldranglijst voor chocolade export
- Veel Belgische chocolatiers gebruiken 100% cacaoboter als het vet-element in hun chocolade
Met de deur in huis
Om te beginnen: ‘Belgische chocolade’ is chocolade dat in België wordt gemaakt. De cacao komt natuurlijk uit hele andere delen van de wereld. De benaming is alleen niet beschermd, al willen Belgen dit graag. De Belgen nemen de benaming echter zo serieus dat ze een speciale code hebben opgesteld die producenten ondertekenen. Dit zou de kwaliteit moeten waarborgen en de consument zekerheid moeten geven.
Als je het op het etiket ziet staan, verwijst het dus vaak naar het land van productie. Belgen staan op nummer twee op de wereldranglijst voor chocolade export, ze hebben maar liefst 11% van de wereldwijde chocolade-handel in handen. Een groot deel (1/5) van die Belgische chocolade wordt naar Nederland verscheept. Dat is per jaar iets meer dan 101 duizend ton.
Betere chocolade?
Is de productie van die 11% dan speciaal? Over het algemeen malen de Belgen hun cacaobonen fijner dan chocolatiers buiten dat land. Ook is het cacaodeel in Belgische chocolade vaak (ruim) hoger dan de minimum wettelijke voorschriften. Maar aan de cacao is niets bijzonders. Als je cacaobonen op de juiste manier bewerkt en fijnmaalt krijg je cacaomassa. Cacaomassa wordt geperst, het vet dat er uitgeperst wordt is cacaoboter, de rest is cacaopoeder. Beiden zijn nodig om chocolade te maken, of dat nou Belgische is of een ander soort.
Verschil
Wat Belgische chocolade écht onderscheidt van de (cacao)massa is dat in België veel chocolatiers 100% cacaoboter als het vet-element in hun chocolade gebruiken. In Europa is het wettelijk toegestaan tot 5% andere plantaardige vetten in je chocoladeproduct te gebruiken. Die zijn goedkoper en dat maakt het een hele aantrekkelijke optie. Veel van de originele Belgische chocolatiers doen daar niet aan mee. En daar adverteren ze maar wat graag mee.