Wat zijn de bubbels in bubble tea?
- Artikel
- 03 mei 2024
- 3 minuten leestijd
Boba, bubble tea of ‘pearl milk tea’: het drankje overgewaaid uit Taiwan is inmiddels ook in Nederland niet meer weg te denken. Een mierzoete combinatie van thee, melk, siroop en tapioca balletjes die in je mond knappen. Maar...waar komen de bubbels in bubble tea eigenlijk vandaan?
Wat is bubble tea?
Romig, mierzoet en taaie balletjes die in je mond knappen: de bubble tea-hype kan je niet ontgaan zijn. ‘Bubble tea’, ook wel bekend als boba thee of ‘pearl milk tea’, is overal.
Voor wie onder een steen heeft gelegen: bubble tea is een combinatie van thee, melk, vruchtensiroop en tapiocaballetjes. Het drankje komt oorspronkelijk uit Taiwan, waar het al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw op het menu staat.
Inmiddels is de keuze aan thee (van matcha tot zwart), melk (van soja tot kokos) en balletjes ook in Nederland oneindig. Avocado, amandel, taro of sesam: zelfs de siroopsmaken komen in tientallen. Wie snel last heeft van keuzestress kan bubble tea dus beter overslaan.
Hoe worden die balletjes gemaakt?
Geen ballen in je soep, maar ballen in je drankje. De balletjes die je ziet in bubble tea zijn waar het écht om gaat. Wat structuur betreft lijken ze een beetje op gummibeertjes. Het rietje is extra groot, zodat ze erdoorheen passen (als je slurpt). Eenmaal in je mond aangekomen, knappen de balletjes open.
De balletjes worden gemaakt van tapioca(meel), wat komt van de cassavewortel. Tapioca is in principe een smaakloos ingrediënt. Je drinkt ze dus niet per se voor de smaak, maar wél voor de textuurervaring in je mond!
De ‘bubbels’ in bubble tea
De naam van het populaire drankje geeft het al weg; bubble tea hoort bubbels te bevatten. ‘Bubble’ was oorspronkelijk een referentie naar de schuimkraag met belletjes die boven op de thee ligt, mits het drankje goed is geschud. Bubble tea hoort dus geschud te worden – daar komen de bubbels vandaan! Maar of je nou écht kunt spreken van een bubbelend drankje?
Dat valt wel mee. Het is natuurlijk geen biertje of glas cola. Als we het nu hebben over de bubbels in bubble tea, worden vooral de balletjes bedoeld. Die dingen die in je mond knappen, dus. Deze ‘bubbles’ komen in de vorm van tapiocaparels, jellies of fruit.
Q-structuur in je mond
Stukjes fruit in yoghurt, pulp in sinaasappelsap en erwten die poppen in je mond: structuur-haters rillen van klontjes en brokken in hun eten. Toch is een karakteristieke structuur is sommige landen juist heilig. Zo moet in Italië de pasta ‘al dente’ zijn. Dat betekent nét gaargekookt, met nog wat weerstand in je mond. Geen snotterige bedoeling!
En heb je ooit gehoord van ‘Q’? Dat is een structuur van eten, die komt uit Taiwan. ‘Q’ wordt omschreven als zacht, elastisch en verend. Anderen omschrijven de structuur als ‘chewy’: zacht, maar niet papperig. Je vindt de Q-structuur terug in producten die veel zetmeel bevatten, zoals noedels, mochi en…tapiocaballetjes! Nóg een reden dat bubble tea zo’n hit is, dus.
Boba betekent borsten
Dat bubble tea ook wel leeft onder de naam boba tea, dát wist je al. Maar wist je dat achter de term ‘boba’ een interessant verhaal schuilt? De term is namelijk een referentie naar Hong Kong sekssymbool Amy Yip, uit de jaren ’80. Haar bijnaam ‘Boba’ komt uit de Chinese straattaal, waarin ‘boba’ staat voor haar beroemde boezem. Rond en vol – nét als de balletjes in jouw bubble tea.