Wat zit er eigenlijk in honden- en kattenvoer?
- Artikel
- 04 okt 2022
- 2 minuten leestijd
Wij hebben het goed, maar onze huisdieren hebben het nog veel beter. Met de culinaire hoogstandjes die ze te eten krijgen. Pakjes boordevol zalm, rund of wild. Of wordt er met een culinair hoogstandje voor onze huisdieren iets heel anders bedoeld?
Mooier dan het is
De verpakkingen van het honden- en kattenvoer staan vol mooie beloftes. Een bakje vol met kip in heerlijk sappige saus, of rundvlees met wortelen. Alles wat je trouwe viervoeter lekker lijkt te vinden, is te vinden in het huisdierenschap. Maar het grootste gedeelte van de inhoud van de verpakking lijkt vaak niet overeen te komen met de belofte op de voorkant. Het hoofdingrediënt van zo’n culinaire maaltijd bestaat namelijk uit dierlijk bijproduct.
Dierlijk bijproduct?
Dierlijk bijproduct is een mooie naam voor slachtafval dat niet voor menselijke consumptie wordt gebruikt. Afval dat na de slacht van dieren – bijvoorbeeld de slokdarm, huid, nieren, maag, blaas en de edele delen – overblijft en niet in de mensgerichte supermarktproducten belanden. Het is misschien niet leuk om te horen, maar jouw trouwe viervoeter krijgt alles te eten waar jij je neus voor ophaalt.
En er is nog iets!
Op de verpakking staat dat je rundvlees, zalm, kip of tonijn koopt, maar in de praktijk koop je natvoer dat maar voor zo’n vier procent vlees van het desbetreffende dier bestaat. Want naast flink wat water en gelatine bestaat het vlees in dierenvoer voor wel 96 procent uit dierlijk bijproduct. En dat is een kleurrijke mix aan slachtafval van meerdere dieren.
Hoewel de smaak op een verpakking dus niet altijd terecht is, heb je in ieder geval altijd een heerlijk gemengd bakje slachtafval.