Word je sneller kaal als je (vaak) een pet, muts of helm draagt?
- Artikel
- 25 jan 2024
- 4 minuten leestijd
Rozemarijnolie, hoofdhuidborstels en extra vitaminen: het zou allemaal haarverlies tegengaan. Hoewel haaruitval normaal is, is een ‘vleespet’ of terugtrekkende haarlijn vooral onder mannen een grote angst. Kan je sneller kaal worden door het dragen van een hoofddeksel?
Haargroeicyclus
Wat haren op je kussen of een paar strengen in je doucheputje? Geen paniek. Haar verliezen is namelijk normaal. Dagelijks verlies je wel vijftig tot honderd haren. Dat komt door de cyclus die haren doormaken: een groeifase, een overgangsfase, een rustfase én uitval (afbraak). Die cyclus herhaalt zich na de laatste fase.
Een haar bestaat uit de follikel en de schacht. De schacht is wat je ziet en de follikel is een (haar)zakje in de huid, waar de wortel van de haar inzit. Haarzakjes groeien niet allemaal tegelijkertijd. Gelukkig maar, want je wilt niet in één klap al je haar verliezen. Eén haarzakje kan wel twintig haren produceren!
Het zal je niet verbazen, maar tijdens de groeifase groeit je (nieuwe) haar. Die fase duurt ongeveer tussen de twee en zeven jaar. De overgangsfase duurt zo’n drie weken: haren maken zich los van bloedtoevoer en het groeien stopt. Bij de laatste fase komen haren los…en kan je haar dus uitvallen.
Waarom worden we kaal?
Maar hoe komt het eigenlijk dat we haren verliezen? Er zijn verschillende oorzaken voor haarverlies die zowel bij mannen als vrouwen spelen, en niéts te maken hebben met erfelijke aanleg.
Kaalheid kan namelijk ook veroorzaakt worden door stress, trauma’s en een ongezonde levensstijl (zoals roken). Maar ook bepaalde ziekten (zoals schildklierziekte), medicijngebruik (zoals chemo) en een verandering in de hormoonbalans (zoals bij zwangerschap of de overgang) kunnen kaalheid als gevolg hebben.
Inhammen en verdwijnende kruin bij mannen
Het is de nachtmerrie van veel mannen: vroeg kaal worden. En dat is niet zonder reden, want wel drie op de tien mannen krijgt al vóór zijn dertigste te maken met kaalheid. Vroeg of laat wordt zeven op de tien mannen kaal.
Bij mannen komt kaalheid meestal door alopecia androgenetica. Dat noemen we genetische kaalheid. Dit soort kaalheid wordt veroorzaakt door het hormoon dihydrotestosteron (DHT): een afgeleide van testosteron (het mannelijke hormoon). Dat hormoon hecht zich aan haarzakjes. Als mannen gevoelig zijn voor dit hormoon, wordt de groeifase van hun haar verkort. De groeifase kan zich zo van enkele jaren verkorten tot enkele maanden. En dát is waarom mannen relatief jong kaal kunnen worden. Vooral hun inhammen (haarlijn) en kruin zitten in de gevarenzone, omdat op de cellen in de haarzakjes op dié plekken gevoeliger zijn voor het DHT-hormoon.
Feit of fabel: meer testosteron, minder haar
Bij vrouwen werkt deze genetische kaalheid anders, en heeft het vooral een effect op de midden scheiding (die kan breder worden). Ook krijgen ze meestal geen kale plekken, maar dunt het haar uit. Waarom vrouwen minder kans hebben op deze genetische kaalheid? Dat komt omdat zij minder dihydrotestosteron aanmaken.
Dat betekent echter niét dat kale mannen meer testosteron hebben dan mannen die nog haar op hun hoofd hebben. Kale mannen maken niet per se méér testosteron aan, maar ze zijn gevoeliger voor het dihydrotestosteron-hormoon. En dat hormoon kan dus de groeifase van haar verkorten, waardoor je sneller kaal wordt. Dat kale mannen meer testosteron aanmaken, is dus een fabel.
Petje op of petje af?
Hoewel haaruitval dus hartstikke normaal is, doen mensen er van alles aan om hun haar te laten groeien. Of in ieder geval, om haarverlies tegen te gaan.Kaalheid is nog altijd een groot taboe, en iets waar veel mensen zich voor schamen.Producten en tips om alle haren op je hoofd te behouden vliegen ons om de oren. Zo óók: het vermijden van petten, mutsen en andere hoofddekseltjes. Maar…klopt dat?
Als je kwetsbaar haar hebt en heel vaak strakke petten, mutsen of helmen draagt zou dat voor verdunning van haar kunnen leiden. Gevoelige haren kunnen nu eenmaal afbreken. Maar: datzelfde geldt voor bepaalde kapsels die erg strak zitten en zo druk uitoefenen op je haarwortels, zoals een paardenstaart of zware extensions. Toch is er is géén bewijs dat mensen die vaak een pet dragen meer risico lopen om kaal te worden. Niet te wild omgaan met je haar, en er is niets aan de hand.