Zijn noise cancelling koptelefoons slecht voor je?
- Artikel
- 09 okt 2024
- 2 minuten leestijd
Koptelefoons met noise cancelling functie zijn onwijs handig als je je moet concentreren, je favoriete muziek wilt luisteren of vervelend lawaai van buitenaf wilt dempen. Maar wat is (active) noise cancelling eigenlijk? En...is noise cancelling slecht voor je?
Wat is (active) noise cancelling?
Koptelefoons of oordopjes met noise cancelling-functie hebben microfoons die omgevingsgeluiden oppikken. Vervolgens creëert de koptelefoon tegengestelde geluidsgolven. Dit zorgt ervoor dat de omgevingsgeluiden verdwijnen, of in ieder geval sterk verminderen. Dit heet actieve ruisonderdrukking.Dan bestaat er ook nog zoiets als passieve ruisonderdrukking. Daar zijn geen microfoons of ingewikkelde technologieën voor nodig. Dat houdt simpelweg in dat de koptelefoon zelf fysieke demping biedt door de oorkussens.
is noise cancelling gehoorbescherming?
Om maar even positief te beginnen: noise cancelling kan je oren (indirect) beschermen tegen schadelijk lawaai. Omdat de geluiden om je heen gedempt worden, is het niet meer nodig om het geluid van je muziek of podcast keihard te zetten om de omgevingsgeluiden te overstemmen. Een lager volume is natuurlijk beter voor de oren, dan een hoge!Impact op de hersenen
Er is discussie over de impact van noise cancelling op ons brein. Het idee is dat als je voortdurend in een stille omgeving bent, je hersenen te weinig prikkels krijgen en je overgevoelig kan worden voor geluid.Hierdoor kan iemand die in de trein een appel eet of je vader die hard ademt tijdens het lezen van de krant opeens veel harder binnenkomen. Dit kan stress veroorzaken. Echter, er is niet voldoende onderzoek naar gedaan om dit te bevestigen.
Geluiden om ons heen
In bepaalde situaties is het handig om omgevingsgeluiden wèl te kunnen horen. Bijvoorbeeld wanneer de postbezorger aanbelt of wanneer iemand in een café vraagt of je nog wat drinken wil.Soms is het zelfs van levensbelang om de geluiden van je omgeving te kunnen horen. Denk aan wanneer je oversteekt op een druk kruispunt, of wanneer er een brandalarm afgaat. Daarom is het goed om in situaties waarbij omgevingsgeluid belangrijk is, de noise cancelling functie even uit te zetten.