Vijf vragen aan een 76-jarige student
- Interview
- 08 sep 2016
- 5 minuten leestijd
Frans Vermeulen is 76 en leverde deze zomer zijn masterscriptie theologie in. Aan de vooravond van het nieuwe studiejaar bezochten we hem thuis in Roosendaal.
Waarom bent u na uw pensioen weer gaan studeren?
“Ik ben al eens ‘weer’ gaan studeren: ik was zelf onderwijzer toen ook mijn vrouw een baan kreeg in de sector en voor de klas ging staan. Mijn belangstelling voor theologie was altijd al groot, dus begon ik in 1980 aan mijn eerste theologiestudie. In 1990 rondde ik die af, en deed de kans zich voor in het pastoraat te werken. Die greep ik met beide handen aan."
"Ik heb toen dertien jaar pastoraal werker geweest. Daarna werd ik 65 en dan ga je met pensioen. Als je werkt, kun je niet studeren, meestal. Maar als je dan niet meer werkt, kun je de draad gelukkig weer oppikken. Daarom ging ik in 2005 Theologie en Religiewetenschappen studeren aan Tilburg University. Op dit moment wordt mijn scriptie nagekeken. Als ik langer te leven had, zou ik ook nog gaan promoveren.”
In hoeverre verschilt studeren op latere leeftijd van studeren als adolescent?
“Het belangrijkste verschil zit hem in het doel. De jonge studenten waar ik werkcolleges mee volgde, moeten nog een carrière opbouwen, ik hoef dat gelukkig niet meer. Er zit geen dwang achter, ik ben vrij om gewoon te genieten. Met een surplus aan levenservaring beginnen vind ik eigenlijk wel ideaal. Intussen weet ik van de hoed en de rand. Dat is een groot verschil met iemand die 18 jaar is, dat is toch een groentje. Sorry hoor, ik wil niemand beledigen, haha. Er is niets mis met een groentje zijn in die fase van je leven.”
“Carrièredruk heb ik dus niet. De belangrijkste reden om weer te gaan studeren is mijn belangstelling voor wetenschap. Het motto van mijn universiteit luidt: Understanding Society. Dat wil ik: de samenleving beter begrijpen. En ik vind dat je ook de consequenties moet nemen van dat begrip, want de samenleving is behoeftig. Die heeft behoefte een kennis, ondersteuning en pastoraat.”
De boekenkast van Frans Vermeulen.
Wat zou u jonge mensen die nu aan hun studie beginnen willen meegeven?
“Ik ben er altijd beducht op om als oudere advies te geven aan jongeren. Ik ga van het joodse motto uit dat de meester leerling kan worden van de leerling; leeftijd zegt niet alles, en ik wil niet preken. Maar als het dan toch moet: bezint eer je begint. Studeren kan moeilijk zijn, soms is het ploeteren. Ga er echt voor, anders heeft het geen zin.”
“Daarnaast lijkt het me belangrijk om voor de juiste redenen te gaan studeren. Als je motief alleen maar is: ik wil zo snel mogelijk veel geld verdienen, dan ben je volgens mij niet goed bezig. Denk nogmaals aan het motto van Tilburg University. Ik weet haast zeker dat er veel studenten zijn die denken: ‘Je kan mijn rug op met je Understanding Society, ik wil rijk worden’. Die studenten wil ik waarschuwen. Je denkt dat het een mooi ideaal is, maar werp het van je af. Ga werken voor mensen, want dat maakt jouw leven zinnig en gelukkig en het is ethisch verantwoord. Nou ben ik toch aan het preken, haha! Maar ik meen het echt: werk niet alleen voor jezelf, werk ook voor een ander. Want de wereld heeft jou, je kennis en talenten nodig.”
Bent u zenuwachtig over uw scriptie?
“Totaal niet, ik zit overdag niet de hele tijd naast de telefoon en lig 's nachts niet bevend van angst wakker. Integendeel, ik slaap juist goed. Voor tentamens ben ik de afgelopen elf jaar ook nooit zenuwachtig geworden. Ik heb zoveel belangstelling voor het onderwerp dat ik daar ook helemaal geen tijd voor heb. De studie heeft zó veel waarde voor mij. Al hou ik er geen academische titel aan over, dan nog was het de moeite waard. Ik ben wel nieuwsgierig naar de mening van de referenten. De eerste heeft het goedgekeurd, op het oordeel van de coreferent wacht ik nu."
“Ik wil nog veel doen hierna, ben nu 67. Nee, wacht, de wens is vader van de gedachte, ik ben natuurlijk 76. Promoveren gaat waarschijnlijk niet meer lukken, maar ik wil wel door. Schrik niet, ik heb me al ingeschreven voor een studie bijbelexegese (uitleg van bijbelteksten, red). Ook wil ik voordrachten geven, zoals ik al her en der in Nederland heb mogen doen. Mensen kunnen mij vragen om over een bepaald onderwerp te vertellen, in discussie te gaan, of een cursus te geven. Ik wil dienstbaar zijn. Als opdracht in mijn leven heb ik: iets geven aan de samenleving. Op mijn gebied. Dat is misschien een klein gedeelte, het is wel een heel belangrijk gedeelte.”