Over deze maker
Jeroen Pen (Amsterdam, 1987) was Samensteller online bij Brandpunt+, waar hij in 2016 terechtkwam na eerder te hebben gewerkt bij de Volkskrant, BNR en Vrij Nederland. Hij probeert anderen vaak met een aan fanatisme grenzende stelligheid ervan te overtuigen dat de zaken best genuanceerd liggen. Daarbij gaat hij ervan uit dat de meeste mensen er binnen een kwartiertje wel uitkomen met elkaar. Hoewel dit optimisme op dagelijkse basis wordt gelogenstraft, zegt Jeroen het leven en de wereld nog immer zonnig in te zien.
Van deze maker
De springplank van Maartje Wortel
In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: romancier Maartje Wortel (1982), wiens nieuwe boek ‘Dennie is een star’ onlangs verscheen.
Welles-nietes de podcast #2: de redelijke Ramautarsing
Yernaz Ramautarsing en Jeroen Pen vinden elkaar respectievelijk een vermoeiende linkse NPO-journalist en een rechtsgekkie. In Welles-nietes de podcast kijken ze samen of het mogelijk is om de polarisatie te overstijgen. Ditmaal: de kerstspecial. Te gast is Onitcha Ramautarsing, de oudere zus van Yernaz die actief is voor een politieke partij waar Yernaz van gruwelt.
Welles-nietes de podcast, aflevering 1: Sanne Blauw
Yernaz Ramautarsing en Jeroen Pen ontvangen econometrist en De Correspondent-journalist Sanne Blauw. Onlangs verscheen haar boek, 'Het bestverkochte boek ooit' getiteld. Daarin fileert Sanne onder andere het gebruik van cijfers en begrippen in het interview waar het allemaal mee begon.
Welkom bij Welles-nietes de podcast
Nadat tegenpolen Jeroen Pen en Yernaz Ramautarsing elkaar voor het eerst troffen, ontving de een dreigementen en moest de ander zijn politieke carrière vroegtijdig beëindigen. Veel hebben ze niet gemeen: Jeroen vindt Yernaz een rechtsgekkie, Yernaz vindt Jeroen een typische, ergerlijke journalist (lees: links). Toch maken ze samen deze podcast.
In gesprek met Rob Wijnberg over digitale verzuiling en elite-journalistiek
De Correspondent bestaat vijf jaar, en slaagt erin mensen te laten betalen voor bloedserieuze longreads van drieduizend woorden per stuk. Oprichter Rob Wijnberg zit momenteel in New York om de internationale tak, The Correspondent, op te zetten. Via webcam sprak ik hem over verbinden in tijden van grootscheepse polarisatie.
De springplank van Kees van der Staaij
In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of lanceerde uit een dal. Ditmaal belden we Kees van der Staaij (1968), langstzittend Tweede Kamerlid en tevens politiek leider van de SGP.
Simone van Saarloos: “Even was ik bang verliefd te worden op Wilders”
We móéten erbij blijven, vindt filosoof, schrijver, en jongste Zomergast ooit Simone van Saarloos (28). Dus was zij erbij, toen Wilders in 2016 voor de rechter verscheen. We spraken haar over machtswellust, hummus en de angst zomaar hoteldebotel te raken op Geert.
Yernaz Ramautarsing: “Ik dacht dat ik als Surinamer met meer kon wegkomen”
Onze Jeroen Pen interviewde Yernaz Ramautarsing twee jaar geleden over racisme en IQ. In januari werd dat stuk plots nieuws, wat het (voorlopige) einde van de politieke carrière van Yernaz bij Forum voor Democratie inleidde. Jeroen werd ondertussen met de dood bedreigd. Nu blikken ze samen terug op de afgelopen drie maanden.
Anne Fleur Dekker: activist buiten dienst
Vorig jaar moest Anne Fleur Dekker noodgedwongen onderduiken door dreiging uit extreemrechtse hoek. Dit jaar zijn de dreigementen terug, al komen ze nu vanuit extreemlinks - háár links. Toch pleit de 23-jarige onvermoeibaar voor redelijkheid en dialoog. “Ik ga er alles aan doen om daar een bijdrage aan te leveren.”
Hoe een bordspel laat zien dat onze samenleving vele malen beter kan
Nee, de wereld is niet perfect, en ja, we zien uit automatisme het nodige over het hoofd. Enter Terra Nova Minimaatschappij, een door Lisa Hu ontwikkeld bordspel dat je dwingt een stapje terug te doen en te peinzen over waarom de boel is zoals-ie is.
De springplank van Nina Polak
In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of lanceerde uit een dal. Ditmaal: De Correspondent-redacteur en romancier Nina Polak (1986), wier tweede boek 'Gebrek is een groot woord' onlangs verscheen.
Het Knarrenhof: net Friends, maar dan vijftig jaar later
In Zwolle wonen vijftig gelijkgestemde ouderen met z'n allen aan een hofje. Nu is het voor de gezelligheid, maar later, als ze écht oud zijn, komt de speciaal voor senioren ingerichte minimaatschappij pas echt van pas. I'll be there for you... 'Cause you're there for me too.
We zien onszelf állemaal als moreel superieur, blijkt uit dit onderzoek
Zelfkennis? Mwoah. Twee wetenschappers ontdekten dat wij mensen onszelf een opvallende morele superioriteit toedichten ten opzichte van de rest. Een soortgelijke hersenkronkel werd eerder geconstateerd bij veroordeelde criminelen in de bajes.
Deze 23-jarige mbo’er wil namens D66 de Utrechtse gemeentepolitiek veroveren
De carrière van de 23-jarige Mohammed Saiah (roepnaam Mo) is op z’n zachtst gezegd stormachtig te noemen. Anderhalf jaar geleden had de mbo-student nog amper interesse in politiek, inmiddels is hij nummer tien op de lijst van D66 Utrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande maart.
Deze uit Colombia geadopteerde zussen ontmoetten elkaar voor de tweede keer
Als baby's werden Maria en Yaquelin geroofd van hun moeder, en daarna verkocht aan gefortuneerde Europeanen wiens kinderwens onstuitbaar was. Ergens in een Nederlandse galerijflat treffen de veertigers elkaar weer: "We hoeven niet veel te praten, begrijpen elkaar op een ander niveau."
De springplank van Winne
In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: rapper Winne (Paramaribo, 1978), in het dagelijks leven aanspreekbaar als Winston Bergwijn.
De springplank van Jiggy Djé
In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Deze keer belden we met Jiggy Djé (1981), rapper en baas van platenmaatschappij Noah's Ark.
De springplank van Özcan Akyol
In de rubriek 'springplank' vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of juist uit een dal lanceerde. Ditmaal: romancier, columnist en televisiemaker Özcan Akyol (1984).
Op deze vijf dingen moet je letten als je drugs gaat gebruiken
Het festivalseizoen is weer volop bezig. Dat betekent voor veel feestgangers ook: drugs. Aangezien wij graag willen dat iedereen dat zo veilig mogelijk doet, hieronder vijf zaken waar je op moet letten als jij en je vrienden een pilletje nemen.
Deel en Heers aflevering 6: in de rij staan als een baas
Deze week in onze webserie over de deeleconomie: steeds meer mensen verdienen een aardig zakcentje door voor anderen in de rij te staan, of de was van een vreemdeling te doen. Jasmijn Alkemade ging op onderzoek in New York: wat kunnen we in de toekomst verdienen aan de deeleconomie, en wie beschermt ons als we niet in staat zijn om te werken?
In gesprek met de burgemeester van Delft, stad van innovatie
Marja van Bijsterveldt: "In Delft vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan komen. Vraag is dus hoe we innovatie zo kunnen inrichten dat zoveel mogelijk groepen mensen er baat bij hebben en een bijdrage kunnen leveren. Niemand hoeft achter te blijven."
Hoe de kiezer tot zijn keuze kwam: vooral voor de tv
Iets meer dan twee maanden geleden strompelden 10.4 miljoen Nederlanders naar de stembus. Het resultaat mag bekend verondersteld worden: de VVD kromp, maar bleef toch met afstand de grootste; de PVV won, maar niet zoveel als misschien verwacht; Jesse Klaver werd de leider op links, mede omdat de PvdA volledig werd gedecimeerd. En verrassend genoeg wonnen DENK en Forum voor Democratie van Thierry Baudet voor het eerst zetels.
Deze filosofe behandelt moeilijk bespreekbare onderwerpen op basisscholen
Als filosofiedocente nam Sabine Wassenberg de gevoelige zaken des levens door met kinderen van een jaar of elf. Over haar bevindingen schreef ze een boek, Kinderlogica genaamd. Prima aanleiding om over een kop koffie met Wassenberg te reflecteren op basisscholieren en 'zelfdenkzaamheid', kortom.
Waarom de (maatschappelijke) dienstplicht er sowieso niet komt
De maatschappelijke dienstplicht is juridisch ontoelaatbaar. Dat zegt Stan Meuwese, die er vandaag op promoveert aan de Universiteit Tilburg. We belden hem om het ongelijk van dienstplicht-enthousiasteling Sybrand Buma eens haarfijn uit te pluizen.
Zeg je afspraken af: we hebben een journalistieke game ontwikkeld
Vanaf de bank roeptoeteren kan namelijk iedereen, daadwerkelijk knopen doorhakken blijkt in de praktijk minder makkelijk. In Eindbaas ontdek je niet alleen wat voor besluitvormer je bent, maar ook wat de consequenties zijn van je keuzes.
De kopstukken van de jonkies van D66 en ChristenUnie kruisen de degens
In aanloop naar de verkiezingen laten we steeds twee voorzitters van jongerentakken met elkaar in debat gaan. Ditmaal: Jarin van der Zande, voorzitter van ChristenUnie-jongeren Perspectief, tegenover Wouter van Erkel, kopstuk van Jonge Democraten, de jongerentak van D66.
Uitbuiting in de Nederlandse horeca: "Om rond te komen, werkte ik 330 uur per maand"
De mensen die jouw biertjes tappen en rondbrengen, verdienen vaak kilometers onder het wettelijk vastgestelde minimumloon. In de Nederlandse horeca worden werknemers veelvuldig uitgebuit. Dat zegt de 44-jarige klokkenluider Tiberiu Palade, die hieronder zijn verhaal doet.
De kopstukken van de jonkies van DENK en GroenLinks kruisen de degens
In aanloop naar de verkiezingen laten we steeds twee voorzitters van jongerentakken met elkaar in debat gaan. Noortje Blokhuis, voorzitter van GroenLinks-beweging DWARS, kruist ditmaal de degens met Enes Yiğit, voorzitter van Oppositie, de jongerentak van DENK.
Dit is Eva. Als je tien minuten met haar praat, word je prompt klimaatactivist
De strijd tegen klimaatverandering is even uitputtend als deprimerend. Reden te meer om Eva Gladek (33) in het zonnetje te zetten. De Amsterdamse weet niet alleen hoe we het tij kunnen keren, maar weet ook nog eens als geen ander hoe je daar mensen voor enthousiasmeert.
De zorg betalen met bier? Het kan
Lang was de 23-jarige Michelle dak- en werkloos. Nu is ze een vaste kracht bij De Prael, een brouwerij en proeflokaal waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk kunnen. Dit is niet alleen fijn verdienen, maar ze krijgen ook de kans om een opleiding te volgen. Zorg betalen met bier dus.
"Racisme? Het gaat op de arbeidsmarkt om IQ"
In deze interviewserie onderzoeken we hoe racistisch Nederland is, door het te vragen aan Nederlanders die géén witte mannen zijn en het dus aan den lijve ondervinden. Ditmaal: Yernaz Ramautarsing (28) student politicologie, blogger en overtuigd libertariër.
"De meeste criminelen zijn witte mannen. Maar die valt de politie niet lastig"
In deze interviewserie onderzoeken we hoe racistisch Nederland is, door het te vragen aan Nederlanders die géén witte mannen zijn en het dus aan den lijve ondervinden. Ditmaal: Nawal Mustafa (1985), projectmedewerker etnisch profileren bij Amnesty International. Daarvoor studeerde ze rechten en internationaal recht.
Popmuziek zou steeds dommer worden. Flauwekul, zegt Kees de Koning
Onderzoekers waarschuwen dat popmuziek steeds dommer en eenvormiger wordt. Als baas van Top Notch, de platenmaatschappij waar Extince, Opgezwolle, De Jeugd van Tegenwoordig en Typhoon doorbraken, heeft Kees de Koning aardig wat liedjes langs horen komen. We belden hem om wat zaken duidelijk te krijgen.