Deze man kookt voor eenzame buurtbewoners én bestrijdt voedselverspilling. Nu jij weer
- Filmpje
- 31 okt 2016
- 3 minuten leestijd
Met zijn initiatief Blije Buren zorgt Peter Gualterus ervoor dat voedsel dat anders wordt weggegooid op de juiste plek terechtkomt: in de magen van eenzame buurtbewoners.
Aan de rand van de Indische buurt in Amsterdam vind je Blije Buren. Een zelfbenoemd buurthuis, waar het elke dag een drukte van jewelste is. Logisch, want hier kan je altijd vers voedsel en een warme maaltijd krijgen. Helemaal voor nop!
Anderhalf jaar geleden kreeg Blije Buren een onderkomen in een oude winkel van een tankstation. Peter opereerde destijds zonder toestemming van de gemeente. Gewoon 's avonds laat open en hopen dat de politie het niet zag. Inmiddels heeft hij wel een vergunning voor het buurthuis dat hij samen met Franciska in Zeeburg runt. Het doel van Blije Buren? Eenzaamheid tegengaan door mensen samen te laten komen in de huiskamer van het buurthuis – onder het genot van een zelfgemaakt soepje.
Gratis eten: een zorg minder
Peter, voormalig eigenaar van een coffeeshop en inmiddels maatschappelijk werker, zag wat armoede doet met mensen. “Te weinig geld hebben gaat gepaard met eenzaamheid en schaamte. Als je ervoor zorgt dat iedereen gratis te eten krijgt, hebben mensen een zorg minder en kunnen ze de hun geld besteden aan vaste lasten.” Toegang tot vers voedsel kan heel veel betekenen voor mensen, legt Peter uit. “Laatst vertelde een vrouw me dat ze voor het eerst in jaren haar moeder weer eens thuis uit kon nodigen voor een zelfgemaakte maaltijd. Dankzij ons eten.”
Voedselverspilling
Dat voedsel dankzij Blije Buren niet wordt weggegooid, is natuurlijk een geweldige bijkomstigheid. Elke dag wordt er in Nederland namelijk 12,6 miljoen euro aan eten weggegooid. Amsterdam is hierop geen uitzondering. Peter maakt er maar wat graag gebruik van en rijdt elke dag in zijn busje de hele stad door langs groentenwinkels aan de Javastraat, een bakker in Amsterdam-Zuid en een slager in West. Allemaal hebben ze wel wat over dat ze anders weg zouden gooien. En dat gaat met Peter mee naar Blije Buren.
Bij Blije Buren wordt het door Peter opgehaalde voedsel uitgestald in grote houten rekken, waar iedereen zoveel mag meenemen als men wil. “Soms nemen mensen hele tassen mee naar huis,” vertelt Peter. “Dan zeg ik: dat is helemaal niet nodig joh, je mag morgen gewoon weer terugkomen. We hebben zat!” Maar voedselverspilling tegengaan is zeker niet het belangrijkste voor Peter. Een gevoel van samenhorigheid creëren en mensen het gevoel geven dat ze ergens terechtkunnen, staat voorop. Daarom maken ze bij Blije Buren elke dag een warme lunch én avondmaaltijd, om zo eenzaamheid onder buurtbewoners tegen te gaan.
Eten verbroedert
Samen eten verbroedert, luidt Peters filosofie dan ook. “Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je problemen zijn, als je samen een maaltijd deelt, kom je erachter dat je heel veel gemeen hebt.” Bij Blije Buren komen inderdaad mensen van alle achtergronden samen. Twee vrouwen van Turkse komaf knijpen kritisch in een bak pruimen en halen de beste eruit, terwijl een stel oudere Amsterdammers samen tevreden een kop koffie drinken.
Peter heeft ondertussen grootse plannen en wil het concept van Blije Buren uitbreiden naar andere stadsdelen en, wie weet, door het hele land doorvoeren. Klinkt dat erg idealistisch? Misschien. Maar bedenk wel dat Peter Blije Buren heeft opgericht zónder subsidies. “Met hulp van zeker dertig vaste vrijwilligers, verschillende winkels die eten doneren en wat creativiteit kom je een heel eind. Als wij dit zonder één cent subsidie kunnen, kan iedereen in Nederland dat!”