Welles-nietes de podcast #3: de vaderlandse volksverhuizing naar rechts
- Podcast
- 08 jan 2019
- 2 minuten leestijd
Yernaz Ramautarsing vindt Jeroen Pen een vermoeiende linkse NPO-journalist, Jeroen vindt Yernaz een beetje een rechtsgekkie. In Welles-nietes de podcast onderzoeken ze samen het gepolariseerde polderlandschap.
Voor luisteren op Apple, klik hier.
Voor luisteren op Stitcher:
Wat in de jaren negentig als extreem werd gezien, oogt nu bijna lieflijk. De strijd tegen die vermaledijde babyboomers met hun goedbedoelde progressieve idealen lijkt dan ook in een eindfase te zijn beland. Na de moord op Pim Fortuyn namen Geert Wilders en Thierry Baudet het stokje over, terwijl ook traditionele rechtse en linkse partijen enthousiast opschoven naar de rechterzijde.
Maar wat ís rechts eigenlijk, en wat verklaart die politieke volksverhuizing? Te gast is vandaag Merijn Oudenampsen (1979), politicoloog en socioloog. Van zijn hand verscheen onlangs De conservatieve revolte – een ideeëngeschiedenis van de Fortuynopstand. Aan de hand van dat boek – dat ik overigens van harte kan aanbevelen – legt Merijn in deze aflevering uit hoe Nederland opschoof naar rechts. Ook vertelt hij dat we in Nederland überhaupt geen traditie kennen van eens stevig met elkaar debatteren, maar dat we in een reflex altijd driftig de consensus op zoeken wat polarisatie juist in de hand werkt.
Ha, en of Yernaz blij is met deze politieke volksverhuizing? Welnu, dat valt wel mee, want écht rechts bestaat in Nederland helemaal niet, betoogt hij. Daar zijn Merijn en ik het dan weer niet mee eens, wat een uiterst beschaafd potje welles-nietes oplevert. Aflevering drie van Welles-nietes de podcast luisteren? Geen nood, goede vriend(in), dat kan hierrr.