Uitbuiting in de Nederlandse horeca: "Om rond te komen, werkte ik 330 uur per maand"
- Het verhaal van
- 07 dec 2016
- 3 minuten leestijd
De mensen die jouw biertjes tappen en rondbrengen, verdienen vaak kilometers onder het wettelijk vastgestelde minimumloon. In de Nederlandse horeca worden werknemers veelvuldig uitgebuit. Dat zegt de 44-jarige klokkenluider Tiberiu Palade, die hieronder zijn verhaal doet.
“Omdat ik in de horeca werk, heb ik in Nederland eigenlijk nooit een normaal betalende baan gehad. Waarom ik dit werk dan blijf doen? Ik kom zelf uit Roemenië. Toen ik negen was, zag ik iemand op een terras mensen bedienen. Hij was enorm gezellig met de gasten, maakte met iedereen grapjes. Ik dacht: dat wil ik later ook doen. Ik ben er trots op dat ik in de horeca werk, heb nooit anders gewild. In Roemenië had ik uiteindelijk mijn eigen bar.”
“In 1994 kwam ik naar Nederland, waar ik ook vooral in de horeca heb gewerkt. Nooit eerlijk, altijd zwart. Toen ik 25 was, kreeg ik 7 gulden per uur. Sinds de invoering van de euro verdien ik ongeveer 7 euro per uur. Geen vakantiegeld, geen vakantiedagen, ik mag nooit ziek zijn, bouw geen pensioen op en kan ieder moment ontslagen worden. Om toch rond te komen, werkte ik tot 330 uur per maand. Ga maar na: dat is twee keer fulltime. Daar zitten dus dagen van 16 uur bij.”
“Weet je wat het is: ik wil geen uitkering. Ik ben in Nederland komen wonen en wil niet profiteren maar iets bijdragen. Mijn hand op houden bij de staat? Het komt niet in me op. Het liefst zou ik wit werken zodat ik ook nog belasting kan betalen. Echt, ik – en veel lotgenoten met mij – willen niets liever dan keihard werken.”
“Ik moet mijn rekeningen betalen, heb geen familie die me als het tegenzit kan helpen. Loonsverhoging? Laat me niet lachen. Ik heb er vaak om gevraagd. Dan zei mijn baas steevast: ‘Daar is de deur, ga maar een andere baan zoeken'. Ze sjoemelen zo veel, dit hele systeem is verrot. Lang voelde ik me moedeloos, uitgeput en verdrietig. Het is gewoon écht niet eerlijk.”
“Nu ben ik al een tijd bezig dit op verschillende plekken aan te kaarten. Rechters helpen niet, dus zoek ik de media op. Veel collega’s reageren enthousiast, maar ze waarschuwen ook: ‘Je moet uitkijken, je kan opgeruimd worden'. Toen ik een keer naar de rechter dreigde te stappen om hoe een bareigenaar sjoemelde met bonnetjes, zei hij: ‘Ik maak je dood als je dat doet'. Dus ik slaap niet heel goed, nu. Ik ben onrustig, kijk op straat goed om me heen of iemand me niet komt pakken. Natuurlijk ben ik bang, maar wat kan ik anders doen? Er zijn zo veel mensen die hieronder lijden. Het systeem moet veranderen, daar wil ik alles aan doen. Daarom heb ik besloten om klokkenluider van de horeca in Nederland te worden.”
Te veel horecamedewerkers worden uitgebuit, dus gaat deze organisatie achter hun bazen aan