Dit stel is al 55 jaar bij elkaar – en werkt nog elke dag in hun moestuin
- Recap
- 12 jul 2017
- 3 minuten leestijd
In een klein gebied in Italië worden de locals veel ouder dan jij en ik, en zijn ze ook nog eens gezonder en vitaler. Hoe kan dat?
Iedere dag staan Dario (88) en Elvira (84) op, geven elkaar een kus, ontbijten, modderen even wat aan en gaan vervolgens in aan de slag in hun moestuin, vlak buiten de stad. Urenlang zitten ze daar met hun handen in de aarde, schijnbaar onaangedaan door vermoeidheid of ouderdom. Het Italiaanse duo vormt al 55 jaar een stel, en heeft in die periode amper aan vitaliteit ingeleverd. En ze zijn niet de enigen in hun omgeving in de streek Sardinië die het zijn van stokoud combineren met een jaloersmakende bedrijvigheid.
Hoe dat kan?
Die vraag probeert wetenschapper Gianni Pes sinds de jaren negentig te beantwoorden. Het viel hem op dat de mensen die maar geen teken van aftakeling lieten zien, voornamelijk in een specifiek gebied in Sardinië woonde. Pes omcirkelde dat gebied met blauwe marker op de kaart, en noemde het een Blue zone.
In deze Brandpunt-uitzending legt de wetenschapper uit wat zijn bevindingen zijn, hoe we allemaal hoogbejaard en toch zo energiek kunnen worden als een brugklasser met een kersverse ADHD-diagnose en drie blikjes Red Bull achter de kiezen.
Zoals wel vaker bij (on)gezondheidskwesties, is er geen magische, eenvoudige oorzaak, maar ligt het aan meerdere factoren. Pes stelt dat het ontbreken van één van deze factoren al genoeg is om een Blue zone en bijbehorende voordelen te elimineren.
Pes redeneert als volgt: de desbetreffende locals hebben een actieve levensstijl, ze waren vaak herder, werkten in de frisse buitenlucht en wandelden zich geen ongeluk. Daarnaast consumeren ze louter gezond voedsel. Het speciale zuurdesembrood uit de regio, dat al meer dan een eeuw van generatie op generatie wordt doorgegeven, verlaagt door melkzuurbacteriën het suikergehalte in het bloed van de Sicilianen. Ook drinken ze buitengewoon gezonde geitenmelk, en remt de streekwijn – mits geconsumeerd in enigszins normale hoeveelheden – het proces van veroudering.
Maar ook sociale factoren spelen een rol. Partners, kinderen en kleinkinderen vormen een hechte gemeenschap, waardoor niemand er ooit alleen voor komt te staan. Bovendien trekken de locals uiteindelijk in bij hun (klein)kinderen, waardoor ze altijd goed verzorgd worden en er nooit alleen voor staan. Daarnaast is 98 procent van Sardinië religieus, wat er volgens wetenschapper Pes voor zorgt dat ze minder stress hebben. Daarover zegt hij in de uitzending: “Geloof neemt de uitzichtloosheid in het leven weg, omdat God zorgdraagt voor de moeilijke perioden.”
Een formule zou er dus ongeveer zo uitzien: stevig sociaal vangnet en sterke familiebanden + spiritualiteit + zeer specifieke voeding + bepaalde lichamelijke arbeid in de frisse lucht = gefeliciteerd, je wordt ongeveer even oud als Perkamentus, en blijft praktisch even vitaal. En hoewel het voor jou misschien te laat is, kun je altijd nog met je (toekomstige) kinderen naar Sardinië verhuizen om een lang en gezond leven voor ze veilig te stellen.
Hoe je ervoor zorgt dat je relatie even lang standhoudt als die van Dario en Elvira, weten wij helaas ook niet.
Benieuwd naar de uitzending over de Sardijnse Blue Zone? Je kunt 'em hieronder bekijken. Lees je dit artikel in Facebook Instant Articles? Dan kan je de uitzending hierrr terugzien.