De lichtstad is de slimste van Nederland. Toch is niet alles hosanna
- Recap
- 09 maa 2017
- 2 minuten leestijd
Geen plek waar zulke toffe dingen worden bedacht en gemaakt als in Eindhoven. Toch is de kloof een paar kilometer te groot om slootje over te kunnen springen.
In Eindhoven gaat het buitengewoon goed. Op de vierkante meter is de lichtstad zelfs de slimste ter wereld. Innovatie hoort bij Eindhoven als noeste arbeid bij Rotterdam. Om voorop te blijven lopen, wemelt het in Eindhoven van de heldere lichten uit het buitenland. Vier procent van de inwoners is inmiddels expat. Geweldig, al die gebundelde intelligentie! De doorvoer is ook nog eens fors; ongeveer de helft van de expats is binnen een paar jaar weer weg. In de tijd dat ze er zijn, verrijken ze Eindhoven met hun cultuur. Zo kan je steeds lekkerder en spannender eten in bedrijfskantines. En verdwijnen langzamerhand de carnavalsklassiekers uit de kroegen. Over muziek gesproken. Eindhovense innovatie heeft er zelfs voor gezorgd dat er een Nederlandse band de wereld rond tourt die puur en alleen uit robots bestaat. Dat is toch geweldig? De robot is sowieso onze vriend. De automatisering neemt ons k-klusjes uit handen, zodat we onze tijd effectiever en aan leuker werk kunnen besteden. De toekomst, goede vrinden, lacht ons toe.
In Eindhoven gaat het schikbarend slecht. Op de vierkante meter is de lichtstad dan wel de slimste ter wereld, die innovatie hoort maar deels bij 040. Hartstikke indrukwekkend, hoor, al die uitvindinkjes, daar niet van. Maar om dat überhaupt gedaan te krijgen, wemelt het van de buitenlandse werknemers. Afschuwelijk, al die oneerlijke concurrentie! Ze nemen banen die anders naar Eindhovenaren gingen, om vervolgens binnen een paar jaar weer te verdwijnen. In de tijd dat ze er zijn, slurpen ze ook nog eens langzamerhand de Eindhovense gebruiken op. Niemand neemt nog zelfgesmeerde boterhammen mee; nee, men eet nu ‘lekker’ en ‘spannend’. De nieuwkomers zingen in de kroeg niet mee met de carnavalsklassiekers die veel Eindhovenaren zo dierbaar zijn. Over muziek gesproken. Eindhovense ‘innovatie’ heeft er zelfs voor gezorgd dat er bands bestaan zónder muzikanten, maar mét robots. Dat is toch verschrikkelijk? De robot is sowieso onze vijand. De automatisering vernietigt kostbare banen, zodat steeds meer mensen werkloos op de bank zullen zitten. De toekomst, kortom, wordt bepaald geen feest.
Bovenstaande is natuurlijk wat karikaturaal, maar de gevolgen van innovatie en globalisering zorgen wel degelijk voor winnaars en verliezers.