Zo ontkom je aan je militaire dienstplicht
- Tip
- 04 jul 2016
- 2 minuten leestijd
CDA-voorman Sybrand Buma wil de militaire dienstplicht herinvoeren. Vier oud-weigeraars vertellen hoe ze aan het leger ontsnapten.
Afgelopen weekend opperde Sybrand Buma in een ultieme poging om een hele generatie kiezers van zich te vervreemden een herinvoering van de militaire dienstplicht. In een uitzending van Andere Tijden vertellen vier dappere voorgangers hoe ze onder hun dienstplicht uitkwamen. Ter inspiratie, je weet immers maar nooit.
Jeroen Krabbé – deed alsof hij homoseksueel was
Acteur en regisseur Jeroen Krabbé gaat met getoupeerd haar, ingespoten lak en een zwarte coltrui naar zijn aannemingsgesprek. Het soldaatschap was toentertijd voorbehouden aan de uit de kluiten gewassen heteroseksuele oerman. Groot is dan ook de schok als Krabbé tijdens het gesprek ook nog eens benadrukt dat hij later het liefst in de mode wil gaan werken.
Henk Krol – was daadwerkelijk homoseksueel
Dit is dus de tijd van verbinding en nietsontziend normbesef waar Buma naar terugverlangt: de latere journalist, politicus en ondernemer Henk Krol had het lef eerlijk te vertellen dat hij homoseksueel was. Er werd geknikt en hij kon weer naar huis. Balen, vond Krol: hij wilde als pacifist liever zélf bedanken.
J. Bernlef - bestreed het leger met het woord
Schrijver en dichter Bernlef wilde zo snel mogelijk weg uit de rekrutenopleiding. "Ik heb eerst twee bundels van Gerrit Achterberg gelezen tijdens de marsen. Hardop. Toen ik na Achterberg overstapte op Bert Schierbeek dachten ze: ‘Deze voorlezer, daar hebben we weinig aan. Van hem moeten we af.'”
Lex Polman - veinsde suïcide
Later docent Lex Polman had er na twee weken dermate genoeg van dat hij besloot er een eind aan te maken. Nee, niet aan de rekrutenopleiding, maar aan zijn leven. Let wel: zijn doel was niet daadwerkelijk overlijden, maar wel dusdanig labiel overkomen dat hij niet meer in aanmerking kwam voor het leger. Hij slaagde in zijn opzet.