Vier dingen die ik leerde toen ik alle kopstukken van politieke jongerenbewegingen sprak
- Lessen
- 14 maa 2017
- 4 minuten leestijd
De afgelopen maanden gingen onder mijn bezielende (en soms minder bezielende) leiding de voorzitters van steeds twee jongerentakken met elkaar in debat. Deze vier zaken vielen het meest op.
Het ging deze verkiezingen veel te weinig over wat mag worden gezien als de grootste dreiging van onze tijd. Het goede nieuws is dat dit, als de jongerenvoorzitters het tot de ‘volwassen’ politiek schoppen, spoedig zal veranderen.
Vrijwel iedereen vond dat het eigen programma duurzamer moest, en zette zich daar met de hele beweging voor in. Slechts een enkeling was tevreden over de beloofde klimaatvriendelijkheid. Eén van hen was Willem Pos van de SGPJ, maar die had zich met zijn beweging in een eerder stadium al uitgesproken voor een duurzamer programma – en gelijk gekregen van de oude garde.
Vrouwelijke lijsttrekkers zijn bij de volwassen partijen deze verkiezingen een hoge uitzondering. Helaas is het aan de top bij de jonkies niet heel anders. Van de tien voorzitters die ik sprak, waren er slechts drie vrouw. Aangezien het op universiteiten en hogescholen wemelt van de jonge vrouwen, is dat op z’n zachtst gezegd opvallend te noemen. De drie partijen die wél een dame als kopstuk hadden, waren de linkse traditionals: PvdA, SP en GroenLinks. Die quota zijn dus zo’n gek idee nog niet.
Meest geplaatste soort reactie over deze debatten op Facebook: “Kijk aan, de leugenaars en plucheplakkers van de toekomst.” Dat hoort een beetje bij het vak van politicus – of je nou oprecht bent of niet, de loden last van decennia aan fouten van voorgangers landt vanzelf op de schouders van de nietsvermoedende nieuweling. Verklaarbaar, maar ook een beetje flauw. Ik trof vooral gepassioneerde mensen die fel wilden debatteren over hoe we de wereld nóg beter kunnen maken, om zich daar vervolgens op onchristelijke uren onvermoeibaar voor in te zetten. Eerder rondrenners dan plucheplakkers, kortom.
Voor wie gedijt bij wantrouwen en samenzweringstheorieën: #illuminaticonfirmed, de jongerenvoorzitters hebben een appgroep. Dat wil zeggen: zij die een partij vertegenwoordigen die daadwerkelijk bij verkiezingen de kamer in is gestemd. Splinterpartij DENK is bijvoorbeeld niet welkom, al komt daar donderdag vermoedelijk verandering in.
Maar goed, wat voor snode plannen smeden de machthebbers van morgen achter (niet zo heel erg goed) gesloten deuren? Hoewel ik geen inzage kreeg in de appgroep, werden er volgens betrokkenen vooral flauw grapjes over gemeenschappelijke vijand Henk Krol van 50Plus gedeeld. Daarnaast sturen de voorzitters elkaar vooral huishoudelijke mededelingen. Een prototypisch saai appgesprek met collega’s, kortom. Voor Merel Stoop van de SP was dit reden om zich uit de groep terug te trekken.
Dan weet je dat ook weer.
Ben jij er nog niet helemaal uit wat je gaat stemmen? Hoe de jongerenvoorzitters van de partijen van jouw voorkeur het ervan afbrachten, lees je hieronder.
1. DENK vs GroenLinks:
“Tachtig procent van de Turkse Nederlanders heeft Recep Tayyip Erdoğan gestemd. Die zijn dus niet welkom bij GroenLinks?"
“-Ik vind DENK wel een beetje een one issue-partij hoor.”
2. CDA vs VVD:
"Als jij Ahmed heet, word je helaas minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.”
-“De burgemeester van Rotterdam heet nota bene Ahmed Aboutaleb. Je kunt hier alles bereiken wat je wil.”
3. SGP vs Partij voor de Dieren
"Door ouders van hetzelfde geslacht te laten adopteren, creëer je een situatie die onnatuurlijk is.”
“-Skyscrapers zijn onnatuurlijk, zijn jullie daar ook tegen?”
4. PvdA vs SP
Stelling 1: De PvdA en de SP moeten fuseren.
Daar waren beide vrouwen het gek genoeg niet helemaal mee eens.
5. ChristenUnie vs D66
"Goed opgeleide D66'ers kunnen misschien beter met drugs omgaan dan andere Nederlanders.”
-"Xtc veroorzaakt gemiddeld nul doden per jaar in Nederland; alcohol tweeduizend, tabak twintigduizend. Waarom verbieden we die laatste twee dan niet?"
25 Jul 2016 Neem komend weekend liever een pilletje dan bier, zegt deze hoogleraar