Dit zou de perfecte woordvoerder van het Witte Huis zijn
- Tip
- 15 feb 2017
- 3 minuten leestijd
EXCLUSIEF, om maar niet te zeggen: *BREKEND*. Het Amerikaanse tv-programma Frontline dook in het mediaverleden van president Trump.
Het waren geen makkelijke eerste weken voor Sean Spicer, de kersverse woordvoerder van het Witte Huis van Donald Trump. De traditionele Amerikaanse media maken met bijna ritmische regelmaat gehakt van hem; een persiflage op hem bij Saturday Night Live geldt inmiddels als bescheiden klassieker.
Het mag dan ook geen verrassing heten dat ontevredenheid over Spicer’s optreden zou overheersen bij Trump, die niet bekend staat om zijn dikke huid. Dit terwijl The Donald ook in het zakenleven al de nodige kritiek te verduren kreeg. Hoe loste de president dit soort zaken in eenvoudiger tijden op?
Welnu, toen deed Trump herhaaldelijk dienst als eigen woordvoerder – onder een pseudoniem. Dat blijkt uit een uitzending van het Amerikaanse tv-programma Frontline. Toen zijn privéleven in 1991 op de voorpagina’s van sensatiebladen opdook, belde ene John Miller naar People Magazine om tekst en uitleg te geven. “He’s a good guy.. and he always treated his wife well,” vertelde Miller tijdens een gesprek dat opgenomen is en waarop duidelijk te horen is dat het eigenlijk Trump zelf is. Om daarna te vervolgen: “He’s somebody that has a lot of options, and he gets called by everybody in the book, in terms of women.” Dat er in ieder geval geen twijfel over zou bestaan dat de Amerikaan goed in de markt lag.
Elf jaar eerder was Trump druk bezig met wat later de legendarische Trump Tower zou worden. Probleem: twee oude art-decosculpturen op het gebouw zorgden keer op keer voor vertraging. Trump had beloofd dat ze intact zouden blijven en naar het Metropolitan Museum konden. Alleen bleek de verstrekkende bureaucratie te verstikkend, en zoals bekend mag worden verondersteld is The Donald een uiterst ongeduldig heerschap. Dus liet hij de desbetreffende stenen slopen. Appeltje eitje, een kind kan de was doen.
Het kwam hem op ontzettend veel kritiek te staan. Even was Trump in New York de kop van jut. Tot ene John Baron de media telefonisch te woord stond. Baron, die claimde een werknemer van Trump te zijn, vertelde doodleuk dat een aantal kunstkenners hadden onderzocht dat de sculpturen geen enkele intrinsieke waarde hadden en dat ze daarom waren gedecimeerd. Daarop verstomde de kritiek vrijwel direct. Ook deze John was niemand minder dan Trump zelf.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik op de middelbare school weleens briefjes in het handschrift van mijn moeder schreef om een paar uur eerder vrij te zijn. In lijn daarvan zou je kunnen zeggen: hartstikke handig, niets mis mee. Zo redeneert Trump vermoedelijk zelf ook – zie zijn reactie vorig jaar tijdens een debat over het niet betalen van belasting; ‘That makes me smart.’
Maar het laat vooral zien hoe meesterlijk Trump de media altijd al bespeelde, en verklaart de onvrede van de president over het optreden van Spicer ook. Want hoe goed je een woordvoerder ook voorbereidt, een echte sokpop wordt hij nooit.
Zomaar een idee: mocht Spicer eruit vliegen, dan kan Trump het beste een nieuwe John uit de grond stampen en het zelf overnemen. Ik dacht aan een plaksnor, een pruik en een lange detective-jas als outfit.
Foto: Gage Skidmore/Flickr/CC