Trekken de media links voor? We zochten uit hoe vaak politici op tv komen
- Onderzoek(je)
- 14 maa 2017
- 4 minuten leestijd
Wie heeft reden tot klagen, en wie komt er goed vanaf?
In de aanloop naar de verkiezingen is het dringen geblazen voor de camera’s. De Lijsttrekkers van de politieke partijen zetten alles op alles om met hun kop op televisie te komen. Met behulp van gezichtsherkenningssoftware van media-analysebedrijf Media Distillery berekenden we hoe vaak dat ze ook daadwerkelijk lukten. Conclusies: de Publieke Omroep laat meer links dan rechts zien, Thierry Baudet mag niet klagen en zetelroven loont.
Linkse haatmedia?
Afgelopen week haalde Wilders twee keer uit naar de publieke omroep. Hij kondigde het NOS Journaal aan als links en noemde Jinek en Pauw “linkse haatmedia” in de Telegraaf. We namen de proef op de som: hoe vaak zijn de linkse en rechtse kopstukken eigenlijk bij de publieke omroep te zien geweest?
Van de zendtijd van de zes conservatief rechtse partijen (VVD, CDA, PVV, CU, SGP, VNL) vergeleken met de zeven progressief linkse partijen (PvdA, SP, D66, Groenlinks, PvdD, 50+ en DENK) levert rechts gezamenlijk 44 procent van de zendtijd van de NPO-kanalen. De indeling van de partijen in progressief links en conservatief rechts is op basis van het politiek spectrum van politicoloog André Krauwel. Als je de zendtijd vergelijkt met het aantal zetels in de kamer (links 70 en rechts 76) is het verschil nog groter. Tenminste, als je vindt dat degene met het meeste zetels meer aandacht verdient.
Wilders schittert door afwezigheid
Wilders is vaak op televisie, maar zelden zelf aanwezig. Sterker nog: slechts de helft van de momenten waarop hij op de buis is, bevindt de PVV-voorman zich ook daadwerkelijk op de set. Als hij er wel is, zit hij bijvoorbeeld bij WNL op Zondag, Goedemorgen Nederland of Tijd voor Max. Daarnaast is de PVV-leider zelden bereid journalisten met een draaiende camera te woord te staan. In slechts tien procent van de airtijd was er een reactie van Wilders als quote in de uitzending te zien.
Er wordt dus vaker over Wilders gesproken dan met. Veel vaker dan andere politici is Wilders onderwerp van gesprek zonder dat hij reageert. Ter vergelijking: Emile Roemer (vijftien zetels) was in 75 procent van de tijd dat hij in beeld was ook daadwerkelijk in de studio. Roemer heeft in totaal overigens iets meer airtijd gekregen dan Wilders. Alleen moest Roemer daarvoor in tegenstelling tot zijn PVV-collega ook daadwerkelijk op komen draven.
Baudet boft maar
Onlangs klaagde Thierry Baudet de NOS aan. De reden: hij mag niet meedoen aan het slotdebat. Oneerlijk, vindt Thierry zelf, want zo zou hij een groot deel van zijn potentiële achterban niet bereiken. Bij de vorige verkiezingen trok het Slotdebat van de NOS op het hoogtepunt 2.3 miljoen kijkers.
Vervelend om te moeten missen, natuurlijk. Maar uit ons onderzoek blijkt dat Thierry niet te veel moet klagen over media-aandacht. Dit jaar is de lijsttrekker van Forum voor Democratie namelijk meer in beeld geweest dan de kopstukken van de vijf overige nieuwe partijen bij elkaar opgeteld. Iets meer dan de helft van de zendtijd voor nieuwe partijen (Artikel 1, de Piratenpartij, Libertarische partij, Vrijzinnige Partij, en Forum voor Democratie) was voor Thierry Baudet.
Zetelroven loont
Gloednieuwe partijen komen moeilijker op televisie dan afsplitsingen van al bestaande partijen. Jan Roos van VNL, aangesloten bij PVV-afsplitsing Bontes en Van Klaveren (twee zetels), was vaker op televisie dan Thierry Baudet. Tunahan Kuzu van PvdA-afsplitsing DENK was dit jaar zelfs 1.2 keer zo vaak op televisie als Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. En dat terwijl de CU met vijf zetels in de kamer is vertegenwoordigd - toch geen klein bier.
Deze productie kwam tot stand in samenwerking met Media Distillery. Hun website vind je hier.