Voor deze oudere mannen is hun voetbalteam dé oplossing tegen eenzaamheid
- Recap
- 06 maa 2018
- 4 minuten leestijd
We spreken van een epidemie als 60 op de 100 duizend mensen griep heeft. Voor de duidelijkheid: dat is 0.06 procent. Het percentage eenzame Nederlanders ligt op zes. Hoe zullen we dat dan eens noemen – een nationale crisis?
Ongeveer anderhalf jaar geleden vroeg een buitengewoon vriendelijk heerschap dat ik via werk leerde kennen of ik die avond wilde meedoen bij zijn voetbalteam. Ze kwamen een speler tekort, en de vent in kwestie ging er – geheel onterecht – vanuit dat ik was gezegend met technisch vernuft en een onbedaarlijk loopvermogen. Maar goed, ik hoor bij het selecte clubje grootstedelijke millennials dat een broertje dood heeft aan zowel hardlopen als de sportschool, dus stemde met het oog op mijn gezondheid in.
De uitnodiger kwam zelf niet opdagen, waardoor ik er in eerste instantie wat plompverloren bijstond die avond. Gelukkig is er geen soort waar het stadium van ongemak zo snel mee te passeren is als een groepje mannen: drie flauwe grappen en het is net alsof je met kerst bij je familie bent. Na die avond besloot ik me vast aan te sluiten bij het team: een aangename constante in mijn door immer uitdijend werk nogal schokkerig ingerichte weken.
Diepgravende vriendschappen? Mwoah. Van de helft weet ik geen snars, maar je krijgt net genoeg mee om elkaars levensgang te kunnen volgen. En na de wedstrijd, met een biertje in de hand, goedkeurend te becommentariëren of – waar nodig – met een schouderklopje en een dom geintje net iets draaglijker te maken. Aan het begin van iedere krachtmeting brulde een willekeurige speler ‘High Energy’, steevast gevolgd door instemmend gelach van de rest van het team. Een grap waar ik niets van begreep, maar al bij de derde wedstrijd hardop stond te lachen – zoals je soms meezingt met een aanstekelijk liedje in een onverstaanbare taal.
Oké, ik zeg ongeveer even vaak af als dat ik daadwerkelijk kom opdagen - inherent aan een druk bestaan, inherent aan vrienden en werk.
Helaas is dat voor hele volksstammen niet het geval. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich erg eenzaam, bleek vorig jaar – en dertig procent van de bevolking heeft dit gevoel weliswaar niet structureel, maar wel met enige regelmaat.
Nationale crisis
We spreken van een epidemie als 60 op de 100 duizend mensen griep heeft. Voor de duidelijkheid: da’s 0.06 procent. Het percentage eenzame Nederlanders ligt op ongeveer zes procent. Hoe zullen we dat dan eens noemen – een nationale crisis?
Nog vervelender: een groot deel van de eenzamen zijn aan de oude kant. Partner overleden; vrienden kassie wijle; al dan niet gedwongen met pensioen - probeer het patroon dan maar eens te doorbreken. En dan leven we ook nog eens steeds langer, waardoor hetzelfde geldt voor de periode dat iemand zijn dagen alleen thuis doorbrengt, op de bank, doelloos turend naar de televisie.
In Leidschendam spelen daarom iedere week de Old Stars, een voetbalteam dat louter bestaat uit heerschappen op leeftijd. Sprinten mag niet, de bal boven heuphoogte spelen komt je op een berisping te staan, zo valt te zien in de Brandpunt+ reportage waar onze Tom Kleijn langsgaat bij de mannen.
De Old Stars zijn een aangename constante, in levens die – tegen wil en dank – niet langer bol staan van de verrassende wendingen en vrolijke uitschieters. Een speler wiens vrouw is overleden, zegt daarover: “Je bent lekker onder elkaar. Lekker buiten, beetje dollen. In vriendschap moet je investeren, dat komt niet aangewaaid.”
Vlak voor we onze reportage maakten, overleed een van de spelers. Dat gebeurt helaas vaker: ze zijn de jongste niet meer, en hoewel ze aan balbehandeling niets hebben ingeleverd, stribbelen de lijven steeds meer tegen en slaat ziekte soms toe. Aan de kant leunt een man over de boarding, terwijl hij zijn teamgenoten afwisselend van aanmoedigingen een aanwijzingen voorziet. Hij heeft net een chemokuur achter de rug.
De trainer vat samen: “We zijn een groep geworden, we helpen mekaar.” Het belangrijkste is dat de mannen van de bank komen, lol hebben en een beetje in beweging blijven, zegt hij.
Ik zou ze willen meegeven: high energy, jongens. Dan kan het bijna niet anders of jullie worden kampioen - competitievoetbal of geen competitievoetbal.
De Old Stars teams zitten door heel Nederland. Meer weten, een keertje meedoen of je (groot)vader aanmelden? Voor meer info, klik hierrr.