Je wordt de hele dag gefilmd. Zo vraag je die camerabeelden op
- Stukje service voor de mensen
- 21 dec 2017
- 3 minuten leestijd
Dagelijks word je door talloze camera’s op straat gefilmd. Maar hoe sta je er eigenlijk op? Emma Boelhouwer laat zich door 19 beveiligingscamera’s filmen en besluit haar beelden op te vragen. En: hoe jij dat ook kan doen.
Om erachter te komen hoe al die supermarkten, banken, gemeenten, de NS, jouw werkgever en particulieren jou elke dag op camera vastleggen, moet je een verzoek doen. Maar hoe pak je zoiets aan?
Presentatrice en documentairemaker Emma Boelhouwer ging voor Brandpunt+ op pad en liet zich door 19 camera’s filmen. Het resultaat daarvan kun je hier bekijken. En daarna helpen wij jou op weg om hetzelfde te doen.
Stap 1: Stippel een route uit
Bedenk van tevoren waar je naartoe gaat. Zorg ervoor dat je bij verschillende soorten organisaties wordt vastgelegd. Dan kun je er ook achter komen hoe eenvoudig of ingewikkeld het is om je beelden in te zien.
Stap 2: Laat je filmen
Zodra je een camera ziet, zorg er dan voor dat je goed in beeld komt. Je moet niet snel voor de camera langs rennen, maar zeker 30 seconden voor de lens staan. Kijk goed in de camera zodat je herkenbaar bent.
Stap 3: Leg alles vast
Noteer de locatie, alle tijdstippen en de eigenaar van de camera zo exact mogelijk. Dit heb je later nodig om je verzoeken op te stellen. Alleen dan weet de eigenaar van de beelden waar naar gezocht kan worden.
Stap 4: Stel je verzoek op
Wij hebben hierrr een voorbeeld voor je klaargezet. Het is belangrijk dat je dit via de post doet. Via de mail gaan dit soort verzoeken vaak verloren. Vul in het verzoek alle delen tussen <> in en gooi de brieven op de post.
Stap 5: Geduld. Heel veel geduld
Het kan maximaal vier weken duren voordat je antwoord krijgt. Als je het idee hebt dat ze jouw verzoeken vergeten zijn, dan kun je het altijd nabellen. Maar houd vooral een goed overzicht bij. Aan wie heb ik allemaal verzoeken gestuurd, en heb ik al iets terug gehoord. Of nog beter, heb ik de beelden al ontvangen?
Stap 6: Succes, of niet?
Niet elke organisatie weet dat zij inzage in die beelden moeten geven. Soms hebben ze de beelden al vernietigd voordat ze antwoord op jouw verzoek geven. Probeer alle antwoorden zwart-op-wit te krijgen. Vraag tijdens een telefoongesprek of ze hun antwoord even kunnen mailen. Of via de ouderwetse post kunnen sturen.
Stap 7 (optioneel): Laat ons weten wat je hebt ontvangen
Emma heeft haar beelden proberen op te vragen, met weinig succes. Maar hopelijk doen jullie het beter. Of wellicht heb je een heel vreemd antwoord ontvangen. Laat het ons weten op data@kro-ncrv.nl. Als we genoeg vreemde afwijzingen of camerabeelden ontvangen, kunnen we hier misschien een vervolg op maken.