Na deze vijftien stemwijzers weet je precies wat je ongeveer moet stemmen
- Stukje service voor de mensen
- 16 feb 2017
- 4 minuten leestijd
Lekker behapbaar en overzichtelijk, wel zo aangenaam voor de mensen.
Een tafel, een paar ladingen post-its, vermoeide blikken van de aanwezigen, geladen stilte, maar dan gaan in iemands ogen de lichten aan en klinkt er: “Eureka! Ik heb het! We maken een stemwijzer!”
Nu is dit een van de leukere gimmicks uit verkiezingstijden en ons zal je niet al te negatief over de wildgroei aan stemwijzers horen. Wel lijkt het handig op te passen met de powerpointifisering van de vaderlandse politiek. Verkiezingsprogramma’s zijn gecompliceerde epistels, doorspekt met nuances en onder het gras krioelende addertjes. Ze zijn doorgaans dan ook niet makkelijk terug te brengen tot een A4’tje, of tot een handvol stellingen.
Maar goed, geen sterveling die van elke partij alle honderden bladzijdes leest, en de stemwijzers zijn wel degelijk een welkome aanvulling op de televisiedebatten. Alleen: hoe handig zou het zijn als je er meerdere doet? Gewoon, ter volledigheid. Met trots presenteren wij daarom: de 15 stemwijzers die je moet doen om ongeveer te weten wat je precies moet stemmen.
1. De Stemwijzer
De moeder aller stemwijzers. Helder, goed uitgewerkt, informatief.
2. De Politieke Sekswijzer
Door Stichting Rutgers op sociale media aangeprezen als de meest sexy stemwijzer. Over clickbait gesproken. De eerste persoon die opgewonden wordt van stellingen als ”Een politicus mag niet vreemdgaan” of “Zonder ontwikkelingssamenwerking geen rechtvaardige wereld” mag zich bij ons melden en krijgt een KRO-NCRV muismat.
3. De coalitiewijzer
Mooi initiatief van de Volkskrant. Je klikt op een x-aantal partijen, en krijgt keurig in beeld in hoeverre ze samen zouden kunnen werken.
4. Het Kerk in Actie Kiesadvies
Deze kieswijzer is niet alleen geschikt voor de gelovigen onder ons. Leuk extraatje: achteraf krijg je te horen voor welke groep jouw stemadvies goed uitpakt (denk bijvoorbeeld aan mensenrechtenactivisten), en wie er de dupe van wordt (mensensmokkelaars, in ons geval).
5. De ethische stemwijzer
Afkomstig van ons moederbedrijf KRO-NCRV en dus met afstand de geweldigste van allemaal. Het leuke hieraan is dat het meer toegespitst is op principes dan op kale feiten en droge cijfers. Het leukste: na het invullen van de stemwijzer deden we onszelf prompt een KRO-NCRV muismat cadeau.
6. De Cannabis Kieswijzer
Voor de blowers onder ons: wat vinden de partijen eigenlijk van een jointje op z’n tijd, en hoe zien ze de toekomst van het Nederlandse gedoogbeleid? Geen vragenlijst, maar een keurig overzicht. Handig voor als de hasj je concentratievermogen dusdanig heeft verwoest dat op allerlei stellingen reageren te veel is gevraagd.
7. Stomwijzer
Hier zou je in theorie om kunnen lachen.
8. De Wijze Stemmer
Bij welke filosoof passen jouw ideeën, en welk stemadvies geeft deze filosoof je? Is de leukste kieswijzer van dit lijstje, al moet je het resultaat wel met een korreltje zout nemen.
9. De Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-kieswijzer
Een initiatief van Amnesty International, Oxfam Novib en Unicef. Het gaat hier dan ook om belangrijke onderwerpen. Geen vragenlijst, maar een overzichtelijk systeem dat partijen sterren geeft op basis van bijvoorbeeld standpunten over belastingontwijking.
10. De Partijwijzer
De stemwijzer van NPO 3, een instituut dat we voor het gemak maar zullen beoordelen als bijna even geweldig als de KRO-NCRV. De Partijwijzer is relatief inhoudelijk en gericht op jongeren. Zestien niet te ingewikkelde vragen, dus je bent er snel doorheen.
11. Jongerenkieswijzer
Stemwijzer met onderwerpen die – je verwacht het niet – vooral jongeren aangaan. Aardige aanvulling op de Stemwijzer.
12. Het Kieskompas
Een uiterst gedegen en serieuze stemwijzer, die uit dertig vragen bestaat. Vormt samen met de Stemwijzer de Grote Twee.
13. Het Groene Kieskompas
Het duurzame zusje van het reguliere kieskompas (zie 12). Dertig vragen over wat misschien wel het belangrijkste onderwerp van vandaag de dag is.
14. De Technische Stemwijzer
Lang leve de inhoud! “Aan de hand van de thema's klimaat, energie, economie, onderzoek, onderwijs, mobiliteit, gezondheidszorg en informatiemaatschappij inventariseert de Technische Kieswijzer de standpunten van de politieke partijen die bij de vorige verkiezingen een Kamerzetel wisten te verwerven.”
15. Fairkiezingswijzer
Stemwijzer die kijkt hoe partijprogramma’s uitpakken voor ontwikkelingslanden. Geen vragenlijst, maar overzichtelijk achter icoontjes gestopte informatie. Gebruiksvriendelijk en een aanrader voor iedereen die, linksom of rechtsom, ontwikkelingshulp belangrijk vindt.