Schuldgevoel na een weekje ADE? Dit doe je eraan
- Even bellen met
- 21 okt 2016
- 4 minuten leestijd
Dacht je dat festivalgangers alleen geïnteresseerd zijn in welke drugs ze vanavond weer in hun mik gaan duwen? Niet de vrijwilligers van 10,000 HOURS. Die koken namelijk met daklozen op ADE en planten bomen op Mysteryland.
Het promotiefilmpje van 10,000 HOURS begint als élke aftermovie die je van de afgelopen festivalzomer heb gezien: een zonnig festivalterrein, mensen die ‘lekker gek’ doen, handjes in de lucht, ogen dicht en genieten. Maar dan verandert het clichéplaatje: je ziet nog steeds diezelfde festivalgangers, maar nu zijn ze aan het feesten met verstandelijk gehandicapten en planten ze bomen met zijn allen.
10,000 HOURS is het geesteskind van Nienke Bassle en Carlijn Lindemulder. Zij zagen de positieve sfeer en samenhorigheid op festivals, en dachten: daar moeten we wat mee doen. Bassle: “Op een festival dans je samen en vier je het leven. Maar tegelijkertijd zijn er heel veel kwetsbare mensen in deze samenleving.”
Met haar initiatief wil ze de positiviteit van de dansvloer omzetten tot actie, door festivalbezoekers op te roepen om vrijwilligerswerk te doen. En dat werkt: zeven jaar geleden was het doel om gezamenlijk tien duizend uur vrijwilligerswerk te doen. De teller staat nu rond de 35 duizend uur.
Feesten met bejaarden
En daar zijn veel unieke projecten uitgekomen, vertelt Nienke Bassle. Zo stonden de vrijwilligers van 10,000 HOURS vorig jaar voor het eerst op het ADE. Hier kookten ze samen met de Amerikaanse DJ Seth Troxler voor daklozen. “Seth is nota bene zelf opgegroeid in armoede. Daardoor weet hij als geen ander dat de mensen in een daklozenopvang niet allemaal luilakken of junks zijn.”
Vrijwilligerswerk voor millennials
De manier waarop 10,000 HOURS haar projecten aanpakt, is een schoolvoorbeeld van vrijwilligerswerk voor millennials. Zelf lol hebben is bijna even belangrijk als mensen helpen.
Logisch, vindt Nienke Bassle, want zo maak je vrijwilligerswerk duurzamer. “Als je zelf ergens blij van wordt, blijf je het langer doen. Als aan het eind van de dag zo’n oudere tegen je zegt: wat hebben jullie dat leuk gedaan. Dan heb je niet alleen iets goeds gedaan, maar je krijgt er ook nog eens een enorm goed gevoel van.”
Ook het flexibele karakter van deze evenementen past perfect in de agenda van de millennial, zegt Bassle. “Veel jonge mensen weten nog niet eens wat ze over drie weken gaan doen, laat staan dat ze elke maandag om 12 uur in het bejaardentehuis kunnen zitten om koffie te drinken”. Bassle benadrukt dat dit de reden is waarom losse projecten zo goed werken voor de vrijwilligers van 10,000 HOURS. “Het is een eerste stap, maar we zien echt dat veel jonge mensen actief blijven na de eerste keer.”
Hoogtepunt van de dag
Hoogtepunten genoeg in het leven van millennials: festivalletje hier, pilletje daar. Waarom dan nog vrijwilligerswerk doen als je ook kan dansen met je vrienden? Volgens Bassle is het antwoord dat hun vrijwilligers daarop geven bijna altijd hetzelfde. Ten eerste, omdat het geweldig is om te zien dat je écht iemand geholpen hebt. En ten tweede, omdat het heel bijzonder is om in zo’n grote groep wat goeds te doen. “Dat je aan het eind van de dag met zijn allen op een grasveld zit met een biertje in je hand, om je heen kijkt en denkt: wow, wat een werk hebben we vandaag samen verzet”. En opeens zie je het helemaal voor je: lachende jonge mensen, handjes uit de mouwen, oogjes dicht en genieten. Een perfecte aftermovie.
Helemaal geïnspireerd en wil je ook meedoen? Meld je aan via de website van 10,000 HOURS óf bied mee op hun veiling #takeauction in samenwerking met ADE.
Foto: 10,000 HOURS/ CC