Bang voor praktisch alles? Geen zorgen, angst kan een goede raadgever zijn
Geen moed zonder angst, schrijft Pete Wu.
Naast mijn grote angst dat de wereld naar de knoppen gaat of dat ik onterecht word be- en veroordeeld, ben ik vooral een persoon met kleine vrezen. Zo ben ik altijd bang dat er iemand uit het toilet naast mij stapt wanneer ik mijn handen aan het wassen ben. Want wat voor een gesprek begin je dan? En was je je handen net iets sneller omdat je de ander niet wil laten wachten? Soms blijf ik daarom wachten tot de ander doortrekt, zijn handen wast en vertrekt.
Misschien soms net iets te lang. Misschien.
Dat is niet de manier om met angsten om te gaan, zo viel onlangs te lezen op de site van het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic. Vuistregel zou zijn: overkomen is beter dan vermijden. Volgens Business Insider ondervind je als het goed is vooral voordelen van je angsten wanneer je een balans vindt tussen prestatiedruk, stress en bang zijn. Dan zit je in die zogenoemde angst-sweet spot.
Angst maakt ons ook alerter en gemotiveerder, twee tamelijk nuttige bijkomstigheden als je bijvoorbeeld een presentatie moet geven, of, zoals ik snel moest handelen omdat ik mijn dierbare muts had laten liggen in de trein. Toen ik er daarom weer in sprong, dacht ik: straks rijdt hij weg – dus sprong ik er weer uit. Maar toen dacht ik aan de warmte van de muts, aan alle herinneringen die ik erin heb gezweet en aan hoe moeite het kostte om hem te krijgen – en dus sprong ik er weer in. En weer uit, zonder muts. De enige optie was weglopen uit schaamte, dacht ik eerst, maar toen hoorde ik iemand zeggen dat de trein nog een volle minuut zou blijven staan. Had ik wel mijn angsten (‘ik ben mijn muts kwijt’ + ‘trein rijdt weg met mij erin’ + ‘mensen komen erachter dat ik omkijk’ + ‘mensen lachen me uit omdat ik terug in de trein ben’) overwonnen, dan had ik mijn muts terug.
(Vervang in dit verhaal ‘muts’ voor ‘kind’ als je een ouder bent, en je begrijpt waarom de motivatie die angst kan opwekken soms noodzakelijk kan zijn – mits je in eerdergenoemde sweet spot zit).
Een ander voordeel is volgens sociologe Margee Kerr dat hormonen als oxytocine vrijkomen op angstige momenten. Die zorgen voor sterkere banden met de mensen om je heen. We zullen blijven onthouden met wie we waren ten tijden van stress – en we voelen ons misschien zelfs wel aangetrokken tot hen.
Tot slot: angst kan een beter persoon van je maken. Dat iemand iets moedigs doet, betekent niet dat zij of hij helemaal niet bang is, schrijft de Amerikaanse psycholoog Stanley Rachman in zijn klassieker Fear and Courage. Een moedig iemand slaat zich juist door angsten heen, stapt dat wc-hokje uit en gaat dat ongemakkelijke praatje tijdens het handen wassen aan, ondanks het steeds driftiger bonzende hart in zijn borstkas.
Immers: geen moed zonder angst.
Moeite om die angst-sweet spot te vinden? Gaat het echt niet meer? Dan zijn hierrr nog 14 wetenschappelijk onderbouwde tips die je wellicht kunnen helpen.
Headerfoto: Catgoessmurp/CC/Flickr