Over deze maker
Pete Wu studeerde af in American studies, mediafilosofie en journalistiek. Hij kwam via NOS, Quest, VPRO, IFFR en VICE terecht bij Brandpunt+, als online schrijver. Het liefst maakt Pete verhalen over de kleine Mensch en de grote Denker. Daarnaast schrijft Pete tegenwoordig ook fictie. Pete speelt niet de ukelele (maar heeft er thuis wel een liggen).
Van deze maker
‘Pochen op LinkedIn maakt ons allemaal onzeker’. Filosoof Martha Claeys (29) over de keerzijde van trots
Welke rol spelen emoties in ons leven van vandaag de dag? In deze nieuwe serie werpt steeds een andere expert een blik op de samenleving door de bril van een kern-emotie. Vandaag: de emotie trots.
Bekende Vlaming Chrostin (27) komt uit de kast: ‘Ik zeg zelf gewoon gay, ‘lesbisch’ klinkt zo raar’
De Belgische cartoonist tekende een queer verhaal, besefte dat het over háár ging en verliet toen haar verloofde, een man. “Ik dacht op een dag: Nee, ik kan mezelf dit niet nog één dag langer wijsmaken.”
Corona-racisme: deze Nederlandse fotoserie bestrijdt het met schoonheid
Het coronavirus en racisme tegen Aziatische Nederlanders: ze gaan al een maandje hand in hand. Het aantal incidenten waarbij geweld tegen Aziatisch uitziende mensen in Nederland blijft maar toenemen. Hypocriet, vindt de Nederlandse fotograaf Saskia Wesseling.
Geoloog Brigitte verruilde Shell na tien jaar voor duurzame start-ups
Brigitte Vlaswinkel verliet oliegigant Shell na tien jaar trouwe dienst om te werken voor duurzame Nederlandse bedrijven als The Ocean Cleanup en Oceans of Energy. “ Het kan leuk klinken om bij een duurzaam bedrijf te werken, maar dan moeten je dagelijkse werkzaamheden je wel aanspreken.”
(Hoe) vertel je je doofstomme en conservatieve Chinese moeder dat je op mannen valt?
Yao krijgt elk Chinees nieuwjaar te horen dat het tijd is om te trouwen en kinderen te krijgen – maar hij zit in de kast. Een gesprek met Jordan Schiele, die met zijn documentaire eng dichtbij Yao en zijn moeder komt.
Religie heeft nut, zegt deze ooit anti-religieuze hoogleraar
Stephen Asma stond bekend als enfant terrible van de religiecritici, maar zag het licht. Pete vroeg hem hoe het kan dat hij besloot op de bres te springen voor religies, ten tijde van jihadoorlogen en kindermisbruik in de kerk. Nou: “Religie was cruciaal voor de overleving van homo sapiens.”
Dit is de laatste plek op aarde waar vrouwen de baas zijn
Worden de vrouwen van de Mosuo, een Tibetaanse matriarchale stam in de bergen van China, ook op straat nageroepen door mannen? Vormen ze traditionele gezinnen? WaiHong Choo, ooit advocate in een mannenwereld, woont er al tien jaar een groot deel van het jaar en schreef er een boek over. “Een matriarchale maatschappij betekent juist níet dat mannen worden onderdrukt.”
Zo kom je over liefdesverdriet heen volgens de wetenschap
De meeste mensen denken dat tijd alle wonden heelt en luisterende vrienden helpen je pijn te verzachten. Maar… dat is niet genoeg, zegt de Amerikaanse psycholoog Guy Winch. In zijn nieuwste boek How to Fix a Broken Heart zet hij een paar cruciale fouten op een rij, die we maken tijdens het lijmen van ons kapotte koekoeksklokje.
Ten strijde! met de lhbti-gemeenschap in Libanon
In vervelend veel landen is vervelend veel voor verbetering vatbaar. Gelukkig zetten jonge, lokale activisten zich onvermoeibaar in voor de goede zaak. In de serie 'Ten strijde!' spreken we een aantal van hen. Ditmaal: Genwa, die vecht voor de fors onderdrukte lhbti-gemeenschap in Libanon. “Ik heb Libanon zien veranderen van een land dat homo’s niet aanvalt, maar tolereert.”
Hoe een woongroep Carrie (91) na vijftig jaar herenigde met haar jeugdliefde
De bewoners zaten in een kringetje, nieuwkomer Carrie hospiteerde. Een man keek haar indringend aan en vroeg na een poosje: "Zegt de naam Frits je nog iets? Nou, dat ben ik." Net als in 1943 werden de twee vervolgens verliefd op elkaar.
Hoe het humeur van één man een kernoorlog had kunnen veroorzaken, en andere gedachte-experimenten
Aan jouw geboorte ging al een opvallende reeks toevalligheden vooraf. Wat als het leven nét even anders was gelopen? Een uitstapje naar een alternatieve geschiedenis onder leiding van filosoof Jeroen Hopster.
Vervelende toeristen? Zo lossen Europese steden het op
Leuk dat de economie van onze hoofdstad zo goed boert door toeristen – maar de stroom aan als Super Mario verklede vrijgezellen, in de weg lopende wietrokers en veel te traag fietsende angsthazen loopt de spuigaten uit. Tijd voor oplossingen dus. Amsterdam is gelukkig niet de enige plek die zucht en puft onder het gewicht van de vele reizigers die het toelaat. Hoe lossen andere steden het op?
De springplank van Otto-Jan Ham
In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun leven of carrière is geweest. Ditmaal: wildebras, spraakwaterval en televisiemaker Otto-Jan Ham, van Studio Brussel en De Ideale Wereld. Ook wel: de bekendste Nederlander in België die we hier niet kennen.
Zo voorspel je de zomerhit van het jaar, volgens deze expert
De zon schijnt knetterhard dus: tijd voor cocktails met parapluutjes en de nieuwe Despacito uit de speakers. Kunnen we voorspellen waarom een liedje ineens dé zomerhit van het jaar wordt? We keken naar Derek Thompson voor een antwoord. Hij schreef het boek Hit Makers.
Mensenrechtenactivist Nathan (24) bracht 100 duizend man op de been tegen de Chinese regering
Tijdens deze David-tegen-Goliath-strijd zit de jonge inwoner van Hongkong regelmatig in de gevangenis, of weigert hij trouw te zweren aan China. Hij en zijn kameraden zijn dit jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. "Je moet ervoor vechten – vrijheid is niet gratis.
De springplank van onze Nadia Moussaid
In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: Nadia Moussaid (1984), die tot onze vreugde met ingang van 1 april een van onze presentatoren wordt, na eerder bij onder andere AT5 en De Nieuwe Maan te hebben gewerkt.
Hoe de hoofdredacteur van het eerste LHBTI-magazine in het Midden-Oosten onvermoeibaar doorzet
Jordanië bungelt ergens onderaan de lijst wat betreft persvrijheid, op nummer 138. Een vakantieoord voor LHBTI’ers is het ook al niet. Toch zet de hoofdredacteur van My.Kali onvermoeibaar door, en viert het magazine nu zijn tienjarig bestaan. "Ons krijg je niet zomaar klein, wij zetten door."
Waarom je van alleen zijn een stuk gezelliger wordt
Als Pete bekent dat hij graag alleen is, wordt-ie vaak niet geloofd. "Waarom dan, Pete? Samen is toch gezellig? Alleen zijn is ongezellig! Je bent een ongezellige lul!" Gelukkig staat de wetenschap aan zijn kant: even geen sociaal contact is hartstikke goed voor je.
Waarom deze Taiwanese filmmaker haar camera nodig had om haar lesbische moeder een geheim te vertellen
Filmtip! In de prijswinnende documentaire Small Talk probeert de Taiwanese regisseur Hui-Chen Huang dichterbij haar lesbische moeder te komen. Na de dood van haar man, die haar thuis sloeg, was moeder A-Nu liever voor haar vriendinnen dan voor haar kinderen. Nu zit ze eindelijk tegenover haar dochter. (Die haar een groot geheim vertelt.)
Deze Zuid-Afrikaanse tweelingbroers kwamen uit de kast toen ze 21 en 29 waren
Charl en John Edwards (32) zijn tweelingbroers. Charl kwam op zijn 21ste uit de kast, wat niet makkelijk was in het door vooroordelen getekende Zuid-Afrika. Laat staan in het streng christelijke gezin Edwards. Acht jaar later pas, volgde zijn broer John.
De fascinerende rol van Nederland in de transgender-emancipatie
Het is voor de meeste mensen misschien een ver-van-hun-bed-show, maar je zou de geschiedenis van transgenders in Nederland echt eens moeten lezen. Niet alleen voor de fascinerende persoonlijke verhalen, ook omdat Nederland de afgelopen vijftig jaar flink wat voor elkaar heeft gekregen.
Deze Palestijnse activiste stond aan de wieg van de Arabische #metoo-beweging
"Als een vrouw in de Arabische wereld seksueel wordt aangevallen, is de dominante reactie: dat komt omdat jíj een oneerbiedige vrouw bent. Je hebt het vast zelf uitgelokt, de maatschappij treft geen blaam.” Maar dát pikt de 21-jarige Yasmeen niet.
Zo kunnen marktwerking en publieke diensten wél een goed huwelijk sluiten
De zorg, de NS; publieke diensten blijken niet altijd een even goede match met de markt, betoogt Sander Heijne. Maar geen nood: onder de juiste voorwaarden kan het wél werken, en anders biedt een interventie van burgers soelaas.
We zijn de godganse dag onze reputatie aan het managen, zegt deze filosofe
Oef, wat moet je in vredesnaam invullen op je LinkedIn? Wat zullen de mensen wel niet over je dénken? Een gesprek met filosoof Gloria Origgi over onze drang onder controle te krijgen hoe we overkomen, waarom sommige mensen liever hun gezin uitmoorden dan te leven met reputatieschade en die vreselijk pretentieuze tatoeage op mijn onderarm.
De natuur gaat niet ten onder aan de mens, maar bloeit juist op, zegt deze bioloog
Plant- en diersoorten die als sneeuw voor de zon verdwijnen dankzij ons? Nou, dat valt wel mee, als we Chris D. Thomas mogen geloven. "We moeten wegblijven van het doemdenken over de biologische wereld, en overgaan op een wetenschappelijk perspectief."
De springplank van Youp van 't Hek
In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: Youp van ’t Hek (1954), cabaretier, columnist en - zo concludeerde onze interviewer gaanderweg - leuke man.
De springplank van Jan Terlouw
In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal belden we Jan Terlouw (1931), oud-politicus, schrijver (Koning van Katoren) en pleitbezorger van een mensgerichter brievenbusklimaat.
De springplank van Brian Elstak
In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: beeldend kunstenaar en hiphopliefhebber Brian Elstak (1980), die momenteel succes heeft met zijn eerste kinderboek, Tori.
Hoe drie Koerdisch-Nederlandse vrouwen sleutelen aan het nieuwe Koerdistan
Ze zijn ooit gevlucht uit het gebied, maar zijn nu – via een omweg in Nederland – terug with a vengeance: de Koerdische Beri, Shapol en Bahar laten in de uitzending van Brandpunt deze week zien dat ze hun vrouwtje kunnen staan.
De springplank van transgender model Valentijn de Hingh
In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of juist uit een dal lanceerde. Ditmaal: Valentijn de Hingh (Lelystad, 1990), Neerlands beroemdste transgender model, schrijver en dj.
De springplank van Leo Blokhuis
In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of juist uit een dal lanceerde. Ditmaal: presentator, journalist en muziekfanaat Leo Blokhuis (1961).
De robots komen eraan – dit is wat ons te wachten staat, voorspelt een socioloog
Uh-oh, daar komen ze aan marcheren: robots en de klimaatcrisis, hand in hand. Wat nu? De Amerikaanse socioloog Peter Frase schetst vier toekomstscenario's – die variëren van een toekomst waarin we met z'n allen kumbaja zingen tot miljarden doden.
De springplank van Hassan Bahara
In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: Hassan Bahara (Amsterdam, 1978), romancier, columnist en journalist bij de Volkskrant.
De springplank van Nicolaas Veul
In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: Nicolaas Veul, VPRO-programmamaker van o.a. Oudtopia, Super Stream Me en Beestieboys.
Deze nuchtere dwarsliggers in het noorden van Nederland doen het lekker zelf
8,5 procent is er werkloos, 27,6 procent vergrijsd: het klinkt niet bepaald sexy wanneer men het heeft over de Veenkoloniën. Maar als een kleine nederzetting net buiten het bereik van de lange arm van het Binnenhof, bleven de dorpen daar moedig overleven – door veel dingen buiten de overheid om zélf op te lossen.
Drie keer raden wie niet worden bereikt door al die goedbedoelde steminitiatieven
De Stembus 2017 van o.a. Tim Hofman, de Jongerenkieswijzer, de viral oproep van Massih Hutak waarin hij oproept te gaan stemmen: allemaal goede initiatieven die jongeren moeten overhalen naar de stembus te gaan aanstaande 15 maart. Wat me zorgen baart, is of ze wel iedereen op de juiste manier bereiken – met name jongeren met een migrantenachtergrond.
Gemengde gevoelens over de gemengde buurten in Utrecht
Kreeg Utrecht onlangs al de dood van Dick Bruna te verwerken, nu mogen de bewoners ook nog eens bijkomen van de Brandpunt-aflevering afgelopen 21 februari. Een genuanceerde mozaïekvertelling van vier totaal verschillende kanten van de stad midden in het land.
Vier moslims over polarisatie in Nederland: “Klaar om een vliegticket te boeken”
Als moslim in Nederland zeggen dat je bang bent dat de overheid ten tijde van Trump concrete discriminerende maatregelen tegen je gaat nemen: reëel of polariserend? Deze moslims hebben al nagedacht over in-het-geval-dat. “Ik heb altijd genoeg geld om een vliegticket te kunnen kopen naar mijn thuisland. Ik ben overal allochtoon, maar daar niet.”