Deze Poolse jongens en meisjes maken zich klaar voor de gewapende strijd
Van alle kanten wordt aan Polen getrokken: de Russen van rechts, de Europese Unie van links. Maar zien de Polen ook de scheuren in hun eigen verdeelde volk?
Het is een gek en ietwat anachronistisch, bijna koudeoorlogachtig beeld: tientallen jonge Poolse tieners zitten rechtop in uniform in een klaslokaal en worden gedrild door een kolonel. Ze worden klaargestoomd voor... tja, voor wat precies?
De politieke situatie in het land aan de rand van de Europese Unie blijkt nogal ingewikkeld: aan de ene kant wil het huidige conservatieve en populistische kabinet zich (zoals al vaker in de geschiedenis van Polen) letterlijk en figuurlijk wapenen tegen de invloed van de Russen in het oosten; aan de andere kant, in het westen, zien premier Beata Szydło en haar regerende partijleden alleen maar de beleids- en integratiestroppen van de Europese Unie liggen, klaar om hen op te hangen.
Maar dat is nog niet alles: ook intern worden de Polen verscheurd. De regerende partij van premier Szydło, de PiS (Prawo i Sprawiedliwość, 'Recht en Rechtvaardigheid'), herdenkt iedere maand het vliegtuigongeluk van haar voormalige leider, Lech Kaczyński, in Smolensk in 2010. Hoewel het nooit bewezen is, zouden de Russen het vliegtuig destijds met een mistwolk of andere geavanceerde wapens hebben bestookt en doen verongelukken – althans, dat blijven PiS-leden nog steeds beweren. Een excuus om angst in het land te creëren en hun eigen nationalistische beleidsmaatregelen door te voeren, zo zeggen de politieke tegenstanders in de oppositie.
Het uitbreiden van de angst lijkt te werken. "Iedere Pool moet zich kunnen verdedigen," zegt een jonge jongen dan ook in een uitzending van Brandpunt, terwijl hij les krijgt in militaire basisvaardigheden. "Mijn ouders zijn bang dat ik moet vechten als er oorlog uitbreekt. Maar ik ga wel vechten, als het moet."
Aan alle kanten wordt dus aan de Polen getrokken: door de Russen van rechts en de Europese Unie van links. Maar zien de Polen ook de scheuren in het midden van de Poolse vlag, in hun eigen verdeelde volk? De 'hel van Smolensk' blijft het land in tweeën splijten, ook in 2017.