Waarom het op veel plekken steeds vaker over Amsterdam gaat
The red light district? Nope. De coffeeshops? Nee. De grachten? Neuh. De mooie Europese reeks van Ajax? Ook al niet. Wat dan wel? Sinds kort is het anti-kinderobesitas beleid van de hoofdstad wereldberoemd.
Groot nieuws in de prestigieuze Britse krant The Guardian afgelopen april: het aantal te dikke kinderen in hoofdstad Amsterdam zou pijlsnel dalen, met twaalf procent in nog geen drie jaar. Daarmee is Nederland wereldkampioen in het laten afslanken van kinderen. Hoe kan dat?
In Brandpunt ging Liesbeth Staats deze week samen met de Britse hoogleraar voedselbeleid Corinna Hawkes op zoek naar het antwoord. Dat blijkt al te beginnen bij een eenduidig beleid vanuit de gemeente.
En de oplossing is betrekkelijk eenvoudig: scholen moeten goed samenwerken met de GGD, en ruis vermijden. De adviezen en voorlichtingen die de scholen en de GGD-medewerkers geven, moeten met elkaar overeenkomen.
Voorbeelden van zaken die niet alle ouders weten? Je kunt in Nederland water uit de kraan wél drinken en fruitsnoepjes zijn níét gezond. Verder: kinderen volgen hun ouders, dus als je als zelf vroeg naar bed gaat, dan doet je kind dat ook sneller.
Het kan snel gaan: niet zo gek lang geleden, waren de problemen met overgewicht onder kinderen in Amsterdam nog fors. Het stadsbrede, door The Guardian geroemde beleid slaat aan. Zou dit dé oplossing voor obesitas onder kinderen kunnen zijn, waar zij zich ook bevinden? Voor nu zijn veel ogen in ieder geval op de Nederlandse hoofdstad gericht. Bekijk de Brandpunt-uitzending over de Amsterdamse methode hier:
Headerfoto: ANP Xtra