Gemengde gevoelens over de gemengde buurten in Utrecht
Kreeg Utrecht onlangs al de dood van Dick Bruna te verwerken, nu mogen de bewoners ook nog eens bijkomen van de Brandpunt-aflevering afgelopen 21 februari. Een genuanceerde mozaïekvertelling van vier totaal verschillende kanten van de stad midden in het land.
Goed voor jonge mensen, maar minder leuk voor de oudjes: in de Utrechtse wijk Overvecht worden veel leegstaande huizen opgevuld met studenten die elke vier of vijf jaar wisselen. Jammer, vinden de oudere buurtbewoners die er al jaren wonen. “Het is eenzamer, je weet niet meer wie er naast je woont,” vertelt een van hen in de Brandpunt-uitzending van 21 februari. Maar de ouderen geven niet op en strijden voor meer saamhorigheid. Abdalla Chami (hoofdfoto) bijvoorbeeld repareert fietsen in ruil voor inzet in de buurt: help je omgeving en gedraag je, dan hoef je hem niets te betalen.
Dat is slechts een van de vele kanten van Utrecht, zo laat de aflevering zien. Peter Hagenaar bijvoorbeeld zegt te wonen in een multiculturele droomwijk, waar alles en iedereen op vreedzame wijze samenleeft. Hij noemt zich ‘Lombokoloog’: hij kent zijn wijk door en door. Hierdoor ziet Peter ook dingen om zich heen veranderen. De rol van religie in het straatbeeld wordt bijvoorbeeld bepalender: mag alcohol nog geschonken worden op straat?
Jacqueline en Jimmy uit Ondiep
In Ondiep iets verderop lijkt het een PVV-bolwerk. Mensen die er al langer wonen, vrezen uit hun woningen te worden geduwd door nieuwe Nederlanders. Het jonge stel Jimmy en Jacqueline zijn vooral teleurgesteld: waarom worden de vluchtelingen geholpen en niet de "Hollanders die ook niks hebben”? Daar staat weer tegenover dat in de vinexwijk Leidsche Rijn volledig integreren nooit echt lukt, zo lijkt het voor de jonge wiskundeleraar Younes. Hij vertelt dat hij nooit helemaal als Nederlander wordt behandeld. Younes krijgt het gevoel dat hij moet kiezen: moslim zijn, of Nederlander.
Veel verschillende spanningen in Utrecht dus: Overvecht valt uit elkaar in studenten en oude bewoners, de witte woede sluimert in Ondiep, de multiculti-droom van Lombok wordt bedreigd door een nieuwe conservatieve wind en in Leidsche Rijn worden ruimschoots geïntegreerde bewoners nog steeds met argusogen bekeken.
Welke invloed dat heeft op het politieke landschap, blijkt over drie weken.