Vier tips om de gaydar-scan te omzeilen
Ben je een witte man of vrouw die denkt het gevaar te lopen dat je heteroseksualiteit (haha) ongewenst wereldkundig wordt gemaakt, hier een paar anti-detectie-tips.
Het nam als een overslaande bosbrand het internet over: twee knappe koppen van Stanford University bedachten een gaydar-computerprogrammaatje (lees hier een samenvatting), dat op basis van een gezichtsscan in pakweg vier van de vijf keren correct kan raden of jij homo- of heteroseksueel bent. Zeg maar even nauwkeurig als de nieuwste testen voor bijvoorbeeld Parkinson’s, beweren ze.
Jottem.
Eindelijk het bewijs dat iemands seksualiteit is aangeboren, zou je denken. Maar dan alleen onder witte hetero’s en homo’s, want de twee onderzoekers gebruikten alleen portretfoto’s van hen. Niet-witte mensen, maar ook biseksuelen, transgenders en aseksuelen werden niet meegeteld.
De conclusies die de Stanford-onderzoekers uit de tienduizenden gegevens mogen dan objectief zijn. Maar wat als dit big data-algoritme in de verkeerde handen valt? Het hele idee is roekeloos, schrijven LHBT-rechtenorganisatie GLAAD en de Human Rights Campaign in een brief aan de onderzoekers, want behalve een privékwestie is het ongewild openbaren van iemands seksualiteit ook gevaarlijk. In sommige landen is homoseksualiteit anno 2017 namelijk nog steeds strafbaar.
En: wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer hetero’s ‘verkeerd’ worden gelezen als homo’s? Ben je een witte cisgender (iemand wiens gender overeenkomt met diens biologische geslacht) die denkt het gevaar te lopen dat je homoseksualiteit (of heteroseksualiteit, haha) ongewenst wereldkundig wordt gemaakt, omdat je je bijvoorbeeld weleens begeeft in de buurt van vliegvelden, kerken, stoplichten of smartphones, dan zijn er door de jaren heen methodes bedacht om te ontsnappen aan het (bijna) alziende oog van Big Brother.
Daarom: een paar anti-detectie-tips. Van ons, voor jullie, opdat je je nooit meer zorgen hoeft te maken of je heterohoofd wordt herkend.
1. Kijk naar de grond
Vroeger waren een nepsnor, een sjaal of een zonnebril al genoeg om niet herkend te worden door AI-camera’s – maar gezichtsherkenningssoftware is tegenwoordig zo slim dat vaak een scan van een je wenkbrauwen al genoeg is. Volgens de Amerikaanse onderzoeker Alex Kilpatrick is dat te omzeilen door uitvoerig naar je voeten te turen. Mensen zijn dan misschien goed in het herkennen van anderen vanuit allerlei hoeken, AI-software heeft een gezicht nodig. Gewoon naar de grond kijken, dus.
Bron: https://www.cs.cmu.edu/~sbhagava/papers/face-rec-ccs16.pdf
2. Draag een van deze brillen
Er bestaan speciale brilmonturen in allerlei funky kleuren en patronen, die ervoor zorgen dat gezichtsherkenningssoftware de afstanden tussen bijvoorbeeld je ogen en neus verkeerd inschatten. Onderzoekers van de Carnegie Mellon University lieten zien dat deze brillen computers ook daadwerkelijk voor de gek kunnen houden. Zo werd een van de mannelijke onderzoekers (een witte veertiger) aangezien voor Resident Evil-actrice Milla Jovovich.
Bron. https://cvdazzle.com
3. Rock een anti-detectie-kapsel of–make-up
New Yorkse ontwerper Adam Harvey verzon een paar jaar geleden een aantal looks waarmee je priemende AI-ogen voor de gek kunt houden. Met je haar en make-up in verschillende willekeurige patronen zorg je ervoor dat Big Brother-camera’s helemaal loco gaan. Door je futuristische kapsel en oorlogsstrepen laadt het algoritme namelijk te veel informatie. Computer gefopt, en je ziet er ook nog eens kek uit. Het dragen van make-up zegt overigens niets over je seksualiteit.
Bron. https://static1.squarespace.com/static/531627bae4b00113dae5d241/536eeca4e4b03233848c2174/54189d67e4b0d9ca4ec98d5e/1410899502328/Simone+Niquill.jpg
4. Trek een t-shirt aan met bekende gezichten
Ooit bedacht door de toen in Nederland studerende grafisch ontwerper Simone C. Niquille, en uitermate spitsvondig: kleding met prints van vervormde hoofden van Beroemde Mensen als bijvoorbeeld Britney Spears. De meest modevriendelijke tip in dit lijstje, dunkt ons.