Waarom Aziaten massaal in deze houding zitten
Westerse mensen schijnen deze houding niet zo goed te kunnen, Aziaten des te beter.
Elke keer als ik een bezoekje breng aan China, het land van mijn ouders, zie ik ze, verspreid over de straten: mensen die urenlang in hurkhouding roken, eten of wat dan ook. Van deze houding, waarbij je je voeten helemaal plat op de grond zet, is al langer bekend dat het ook ideaal is voor wanneer je een grote boodschap doet (hierover later meer). Nu hoorde ik pas een paar jaar geleden van een Indonesische vriendin dat veel mensen die in de westerse wereld zijn opgegroeid hier wat meer moeite mee hebben – vandaar dat het ook wel de Aziatische hurk (‘Asian squat’, ‘kimchi squat’ of 'Korean squat') wordt genoemd. Is dit waar? Ik ging even op onderzoek uit.
Ikzelf weet dat ik het makkelijk kan: ga rechtop staan met je voeten bij elkaar, en zak dan zo diep mogelijk door je knieën zonder dat je hielen van de grond komen. Laat hierbij je armen rusten op je knieën. Het is een hele relaxte en gebalanceerde houding waarbij het gewicht over de hele voet wordt verdeeld. Maar eentje die de meeste (witte) westerlingen dus niet kunnen, zo berichtte ook The Atlantic onlangs. Zij gaan hierbij namelijk op hun tenen of de bal van hun voet staan.
Heb jij het al geprobeerd? Ik wacht wel even. Kijk terwijl je stuntelt/niet stuntelt naar dit filmpje:
Niet voor niets zijn hurktoiletten nog steeds gierend populair in Aziatische landen.
Gelukt? Dan is de kans groot dat je Aziatisch bent. Maar hoe komt dat eigenlijk? Verschillende mensen hebben al geprobeerd deze vraag te beantwoorden.
Het ligt vooral aan de flexibiliteit van de enkels, volgens fysiotherapeut Bryan Ausinheiler uit Californië. De meeste kinderen hebben flexibele enkels, zegt hij, maar verliezen die naarmate ze ouder worden. Uit een onderzoek dat hij noemt, onder 71 Japanse studenten, blijkt dat 77,5 procent zo’n Aziatische hurk makkelijk aankan.
Volgens de Amerikaans-Canadese blog voor Aziaten 8Asians ligt het aan de kuitspieren: wanneer je bijna nooit hurkt, worden die korter. In een cultuur waarin hurken op straat normaler is, lukt het vrijwel iedereen op latere leeftijd nog steeds. Blijkbaar is de Aziatische hurk makkelijker voor mensen uit die culturen waarbij het zitten op stoelen niet de standaard is. Hmm. En, volgens een Kroatische vriendin moeten we vooral niet vergeten dat ook Slavische culturen deze houding kennen, dat wat zij de Slav Squat noemen. “Slavische culturen en Indo’s doen dit vooral, denk ik.”
Maar dat verklaart natuurlijk nog niet waarom ik (door mijn ouders een ‘banaan’ genoemd, oftewel iemand met een oosters uiterlijk maar een westers innerlijk) dat ook gemakkelijk kan. Zou het genetisch zijn? Dáár lijkt niemand op het internet harde uitspraken over te willen doen.
Het is natuurlijk niet per se de meeste relevante vraag in de wereld. Toch heeft de squathouding ook een groot voordeel, en dan voornamelijk bij het ontlasten. De normale zithouding op je porseleinen troon verhoogt de kans op aambeien en verstopping. Niet voor niets zijn hurktoiletten nog steeds gierend populair in Aziatische landen.
Misschien toch tijd om die kuitspieren op te gaan rekken? Mocht het nog steeds niet lukken, dan is de Squatty Potty, waarbij je op zittoiletten makkelijk in hurkhouding kunt zitten, misschien dé oplossing: