Hoe drie Koerdisch-Nederlandse vrouwen sleutelen aan het nieuwe Koerdistan
Ze zijn ooit gevlucht uit het gebied, maar zijn nu – via een omweg in Nederland – terug with a vengeance: de Koerdische Beri, Shapol en Bahar laten in de uitzending van Brandpunt deze week zien dat ze hun vrouwtje kunnen staan.
Ze zijn ooit gevlucht uit het gebied, maar zijn nu – via een omweg in Nederland – terug with a vengeance: de Koerdische Beri, Shapol en Bahar laten in de uitzending van Brandpunt deze week zien dat ze hun vrouwtje kunnen staan.
Want vers van de pers: een meerderheid in Noord-Irak stemde bij het referendum afgelopen maandag voor onafhankelijkheid van de Iraakse Koerden.
Intussen wordt in de regio gesleuteld aan dat Koerdistan – onder andere door de drie Koerdische vrouwen in de Brandpunt-uitzending, allen met een Nederlandse link. Dat sleutelen doen ze overigens alle drie op nogal uiteenlopende wijze.
Shapol Majid
Aart Zeeman loopt onder andere mee met de jonge filmmaker Beri Shalmashi (bekend van onder andere Mama, die genomineerd werd voor een Gouden Kalf), waar ze zoeken naar een vette locatie voor haar nieuwe film.
Beri wil graag de verhalen van de regio zelf vertellen: “Ik voel me verantwoordelijk voor waar we vandaan komen. Veel mensen begrijpen niet waarom iemand een thuis verlaat. Die dubbelpositie om als Koerd en als filmmaker kan ik gebruiken om met film te kunnen bemiddelen tussen die twee werelden, en het beeld dat ik heb van Koerdistan te laten zien aan Nederland en de rest van de wereld.”
Zo volgen we Bahar Ali, die Emma Organization for Human Development mede oprichtte, een NGO die zich inzet voor kansarme vrouwen en door IS misbruikte yezidi's. En Shapol Majid, die een lingeriewinkel is begonnen, met paspoppen uit Urk – iets waarvan de wenkbrauwen van onze Aart Zeeman omhoog kruipen: erotisch ondergoed, middenin de Arabische wereld. Beide vrouwen zien hun werkzaamheden als een kwestie van emancipatie.
Met de meerderheid voor onafhankelijkheid heeft de Iraaks-Koerische president Massoud Barzani een sterke troef bij onderhandelingen met de Iraakse regering. Maar onder de oppervlakte staat al een fundering voor een land, neergezet door de vele gezichten van Koerdistan – veelal die van koppige, sterke vrouwen als Beri, Shapol en Bahar.