De allereerste Pride in Homer, Alaska
- Pride 2018
- 03 aug 2018
- 3 minuten leestijd
Deze week zoomen we in op plekken waar dit jaar voor het eerst een Pride werd gehouden. Vandaag: Homer in de Amerikaanse staat Alaska (vijfduizend inwoners), een afgelegen dorpje bij de poolcirkel.
Het dorpje Homer is op z’n zachtst nogal… afgelegen. Om van Homer naar een stad in Alaska te komen, moet je minimaal 125 kilometer rijden. Dan wordt het een hele opdracht om mensen te ontmoeten met dezelfde ervaringen, vooral als eenzame lhbti-tiener. Vandaar dat zichtbaarheid van de gemeenschap extra belangrijk is, zegt Catriona Reynolds. Zij organiseerde samen met haar collega’s van de Kachemak Bay Family Planning-vruchtbaarheidskliniek de allereerste Pride in Homer.
Hoewel niet vergelijkbaar met de situatie in Guyana of Swaziland, waar we eerder zagen dat oude wetten het stigma rondom lhbti’ers versterkte, kwam de Pride in Homer er niet zomaar. “Politiek gezien is Alaska vreselijk conservatief,” vertelt Catriona. “Dat betekent dat bewoners vaak niet inclusief willen zijn. Die voelen zich weer gesterkt door de huidige president.”
Ze woonde al sinds 1995 in Homer, en merkte dat tijdens de Independence Day-parades vaak een klein groepje meeliep als een soort inclusieve Pride-enclave. Veel inwoners mijmerden toen al over een Pride in Homer, naar voorbeeld van de wat grotere steden in Alaska, zoals de Pride in Anchorage. Catriona, geen groot voorstander van dagdromen, was degene die ook daadwerkelijk iets ondernam. Meer specifiek: al het plan- en regelwerk voor de Pride-parade van 23 juni jongstleden.
Als je zo afgelegen leeft, kan het lijken alsof niemand je steunt. We hebben die dag laten zien dat dit onzin isCatriona Reynolds, organisator Pride Homer in Alaska
Een belangrijke stap daarin was de erkenning van burgemeester Bryan Zak. Die zou twee weken voor de eerste officiële Pride een ondertekende verklaring voorlezen, waarin hij zijn steun betuigde aan de gemeenschap. Maar daar was niet iedereen blij mee: een lokale conservatieve en christelijke groep genaamd Right to Life, die flink anti-abortus is, probeerde de voordracht tegen te houden. In korte tijd druppelden zestig klachten binnen bij de gemeenteraad.
De drie conservatiefste van de zes gemeenteraadsleden besloten hun werk neer te leggen en niet aanwezig te zijn bij het voorlezen van de verklaring – waardoor die niet geldig zou zijn. Catriona: “Die drie hadden steeds verschillende en steeds veranderende smoesjes om niet te kunnen werken. Maar ik belde de burgemeester persoonlijk op, toen ik wist dat dit ging gebeuren. Hij wilde het gelukkig alsnog doen, omdat hij dacht het iets toevoegt aan Homer, en dat zijn erkenning het dorp juist goed zou doen.”
Een kleine bump in the road dus. Op de uiteindelijke parade kwamen meer dan driehonderd mensen af, ook van ver buiten het dorp. Een vrouwelijke pastoor liep rond met een bordje met de tekst ‘Love your neighbours as yourself’. Het publiek bestond volgens Catriona vooral uit families en niet-lhbti'ers.
Catriona: “Als je zo afgelegen leeft, kan het lijken alsof niemand je steunt. We hebben die dag laten zien dat dit onzin is.”