Hoe we afvalbergen kunnen transformeren tot goudmijnen
We zijn wel goed in het recyclen van dingen, maar dat is niet hetzelfde als hergebruiken. Op dat vlak valt dan ook nog het nodige te winnen.
De afspraak / weddenschap staat: in het jaar 2030 moeten wij Nederlanders voor 50 procent minder grondstoffen gebruiken, tegen 2050 is het de bedoeling dat we overgaan op een circulaire economie. Alles wat we consumeren, moet tegen die tijd ook worden hergebruikt.
Hoe goed dit ook klinkt, eigenlijk zijn we slecht in het hergebruiken van ons afval, blijkt deze week in Brandpunt. We zijn dan wel bedreven recyclen, maar dat is geenszins hetzelfde als hergebruiken. Bij die laatste gebruik je iets namelijk opnieuw (what's in a name?), terwijl je bij recyclen een afvalstof omvormt tot een gloednieuw product. En op het vlak van hergebruik valt dus veel winst te boeken – op zowel economisch als duurzaam gebied.
Wie zijn, met het oog op 2030 en 2050, de voorlopers in de lage landen?
Een aantal Nederlandse initiatieven racet al met 120 elektrische kilometers per uur richting het beoogde doel. Zo halen de mensen van New Horizon Urban Mining grondstoffen voor nieuwe gebouwen uit doodnormale dingen uit de stad. Want waarom zou je een brandslang, kabel of een stapel tegels niet kunnen hergebruiken? En hoe kun je beton voor 100 procent hergebruiken?
Dan is er nog Blue City uit Rotterdam, een collectief van ondernemers dat volle bak inzet op de circulaire economie. In het oude zwembad Tropicana hebben deze nobele heren en dames een duurzame broedplaats uit de grond gestampt. Daar helpen ondernemers elkaar en Nederland naar een duurzame toekomst: het gebouw loopt op zon-, water- en windkracht, en is gevuld met innovatieve initiatieven.
Zo wordt er gebruikgemaakt van de Hungry Bin, een groene kliko die niet opgehaald hoeft te worden, omdat wormen je groenafval verteren waar je bij staat. Plastic bekertjes gaan door een shredder, en met de resulterende snippertjes 3D-print je zelf iets nieuws. Niets schuwen de mensen van Blue City: in Tropicana wordt zelfs het koffiedik verzameld en gebruikt om oesterzwammen te kweken.
2030 en 2050 zijn natuurlijk nog ver weg, maar deze Nederlandse ondernemers hebben in ieder geval al manieren gevonden om voor die tijd uit afval een goudmijn te destilleren.
Rest de vraag: wie volgt?
Headerillustratie: onze beeldbaas Hannah Vischer.