Met deze superkracht presteren topvoetballers extra goed
- Tip
- 09 jul 2018
- 3 minuten leestijd
Kan het Belgische elftal hierdoor het WK 2018 winnen?
Morgen is dé dag voor de Belgen: ze staan, misschien wat onverwachts, in de halve finale van het WK voetbal 2018, nadat ze de Brazilianen hebben verpulverd. Met de aankomende wedstrijd tegen de Franse angstgegners kunnen de Rode Duivels wel een superpower gebruiken, om hun ballen achterin het net te schieten. Met een beetje geluk gebruiken zij zo’n superkracht zelf al (onbewust), ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Exeter volgens de BBC.
Er zijn namelijk topsporters die ten tijden van hoge stress en druk in rap tempo hun waarnemend vermogen opkrikken en een beter zicht ontwikkelen. Met deze zogenoemde quiet eye (of ‘kalme blik’) sluit je je af voor elke vorm van eventuele afleiding, en met de visuele informatie die wel binnenkomt bereidt je lichaam zich voor op bepaalde bewegingen die het hierdoor beter, vloeiender en nauwkeuriger kan uitvoeren. Handig wanneer je de bepalende strafschop erin moet schieten, bijvoorbeeld. En dit geldt niet alleen voor topvoetballers, maar net zo goed voor basketballers, volleyballers, golfers, tennissers en handboogschieters (!).
Het is geen nieuw fenomeen, natuurlijk. Tijdens jarenlang onderzoek ontdekte Joan Vickers van de Universiteit van Calgary dat topsporters hun denken vertragen vlak voor cruciale momenten en hun blik net wat langer en stabieler op één punt (vaak op een bal of een hoek van een doel) laten hangen. Ook verlagen ze hun hartslag en ontspannen ze hun lichaam. Zo’n quiet eye duurt tot zelfs 62% langer dan bij beginnelingen. Die laatste groep verplaatst hun blik tijdens cruciale momenten regelmatig naar verschillende punten en kijken ook veel korter.
Het goede nieuws: zo’n superpower valt te leren. Vickers liet een amateurbasketbalteam spelen met oogtrackers om ze bewust te maken van hoe lang ze naar bepaalde punten keken. En met resultaat: na twee seizoenen had het team een hogere gemiddelde scoornauwkeurigheid dan het NBA (!). Dat klinkt nogal… willekeurig en misschien toevallig en eenmalig, zegt de BBC, maar er zijn tegenwoordig ‘quiet eye’-trainingen waarmee andere topsporters met succes hun maximale potentieel leren bereiken.
Ook buiten het grasveld heeft het zijn toepassingen. Beginnende chirurgen en militairen kunnen leren van de quiet eye-bewegingen van hun meer geoefende collega’s door hun (opgenomen) bewegingen na te bootsen. En kinderen met motorische aandoeningen kunnen zelf bepaalde gooibewegingen met een bal leren te beheersen met behulp van quiet eye-trainingen.
De Rode Duivels hebben als getraind team deze superkracht al onder de knie natuurlijk. Of ze dat gaat helpen? Dat moet morgenavond nog blijken – het Franse team heeft natuurlijk ook een geoefende blik.