Vervelende toeristen? Zo lossen Europese steden het op
Leuk dat de economie van onze hoofdstad zo goed boert door toeristen – maar de stroom aan als Super Mario verklede vrijgezellen, in de weg lopende wietrokers en veel te traag fietsende angsthazen loopt de spuigaten uit. Tijd voor oplossingen dus. Amsterdam is gelukkig niet de enige plek die zucht en puft onder het gewicht van de vele reizigers die het toelaat. Hoe lossen andere steden het op?
De gemeente Brugge in West-Vlaanderen bijvoorbeeld heeft er schoon genoeg van: sinds de introductie van de Brugse korting in 2017 betalen toeristen meer dan locals. De check? Kun je de barman of zaakeigenaar aanspreken in het lokale dialect, dan krijg je tien procent korting op bijvoorbeeld je frieten of koffie.
Venetië
Ook in grachtenstad Venetië – waar locals boze flyers ophangen met ‘Tourists go away!’ – krijgen inwoners een voorkeursbehandeling: voorrang in het openbaar vervoer. Ook mogen er geen nieuwe fastfood-winkeltjes en geen nieuwe hotels meer worden geopend in het historische centrum.
Nog meer verboden: op de Ramblas in Barcelona mogen geen kroegentochten meer worden gehouden, en mag een groep fietsers uit maar maximaal zestien mensen bestaan. En in Milaan mag - nee, moet - je in het hoogseizoen je selfiestick lekker thuis laten.
De Trevifontein in Rome
In Rome wil de burgemeester een maximale wachttijd in de smalle straten rond de Trevifontein, je weet wel, die uit de film La Dolce Vita. Hij maakt er het liefst een wandelroute om de doorstroom te verbeteren. Het stadsbestuur heeft ook een verbod uitgevaardigd op acteurs die als Romeinse legioensoldaten of gladiatoren geld verdienen aan toeristen rond het Colosseum of andere bezienswaardigheden. Ook zwemmen in een van de fonteinen, of op de rand zitten en kortstondig pootjebaden, wordt beboet.
Ook een manier om van de toeristenradar te blijven: laat je stad, straat of kleine b&b verwijderen uit de toeristenlijsten. De Simon-Dach-Strasse, de kroegenstraat in het hippe Friedrichshain in Berlijn, is uit de toeristische app van de stad verwijderd omdat het er veel en veel te druk werd.
Niet alleen op de Ramblas is een maximum aantal toeristen vastgesteld. Ook in het Kroatische Dubrovnik, dat op de Werelderfgoedlijst staat en als filmplek van Game of Thrones met een nog grotere stroom te maken heeft, nemen ze maatregelen. Aan iedere ingang van het centrum surveillancecamera’s te installeren, die het aantal toeristen binnen de perken houdt. Zodra de maximumcapaciteit van achtduizend personen is bereikt, worden er geen bezoekers meer toegelaten.
Maranola, Cinque Terre in Italië
En aan de vijf kustplaatjes van de Italiaanse Cinque Terre wordt nog maar maximaal 1,5 miljoen bezoekers per jaar toegelaten om de plekken nog een béétje te kunnen beschermen. Net als in Dubrovnik worden het aantal ticket geteld – en sluiten de wegen wanneer een maximum is bereikt. Via een app kun je zien welke plek nog toegankelijk is, en waar het precies druk is.
En als je het echt zat bent, dan draai je de frustratiekraan open, zoals in Florence: de gemeente zet de waterslang om de paar uur aan om de trappen van beroemde kerken kletsnat te spuiten. Het is toch minder romantisch aan je pizzapunt of panini knabbelen met een natte broek.