De springplank van Brian Elstak
- Springplank
- 14 okt 2017
- 3 minuten leestijd
In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: beeldend kunstenaar en hiphopliefhebber Brian Elstak (1980), die momenteel succes heeft met zijn eerste kinderboek, Tori.
“Ik ben het levende bewijs dat media en televisie veel met je creativiteit doen. Ik keek vroeger bijvoorbeeld Yo! MTV Raps. Als dat er niet was, dan was ik niet zo into hiphop geweest. Door de Olympische Spelen in 1992, waar het dreamteam speelde, wilde ik op basketbal. Ik heb Engels geleerd door de televisie. En via Peter Parker [a.k.a. stripheld Spider-Man, red.] kwam ik bij tekenen.”
“Het was eind jaren tachtig. Mijn neef woonde waar nu het gigantische horeca-trefpunt World of Foods staat, in de flat Develstein in Amsterdam Zuid-Oost. Hij had alle muren van zijn kamer behangen met Spider-Man comics. Daar rondkijken was als een museumbezoek. Alle stripboeken hingen netjes in plastic mapjes met twee van die speldjes in het behang geprikt. Het zag er zo tof uit, het was kunst, getekend door volwassen mensen die hun hele leven hadden geleefd om dit te doen, om zó goed te worden. Dat had een grote impact op me.”
“Marvel Comics is altijd heel inclusief geweest; de meeste superhelden waren wel wit, maar ze hadden vrienden die colored waren, en in hun vele avonturen toonden ze genoeg empathie voor de vele andere, soms fictieve, culturen. The X-Men gaat bijvoorbeeld over hoe om te gaan met racisme. Professor Xavier stond eigenlijk voor Martin Luther King en [aartsvijand/BFF] Magneto was dan Malcolm X. Ze kijken er net iets anders naar, maar willen eigenlijk hetzelfde bereiken.”
“Ook in mijn kunst weet ik wat voor invloed beelden kunnen hebben. Als mensen over mijn kinderboek zeggen, ‘Waarom zijn die hoofdfiguren zwart, niet wit? Doe je dan niet hetzelfde?’ Ja, maar vriend, die drie hoofdpersonages zijn mijn eigen kids en die zijn niet wit. In de comicbookwereld zijn ze gelukkig al wat verder. Iedereen is superfan van Miles Morales [een nieuwe half-zwarte, half-latino versie van Spider-Man, red.] en moslim-superheldin Kamala Kahn, die bekend staat als Ms. Marvel. Stripboekenuitgever Marvel snapt dat de wereld verandert en divers is. Representation matters.”
Beeldend kunstenaar, illustrator en hiphopliefhebber Brian Elstaks uitgebreide werken zijn te zien geweest in het Stedelijk en het Amsterdam Museum, in videoclips of op de albumcovers van rappers. Voor zijn eerste prentenboek Tori werkte hij samen met schrijver Karen Amatmoekrim.
Headerillustratie: Hannah Vischer. Headerfoto: Marc Haers